Ferrari Enzo II – F150 – presenterad på privat visning

På Genèvesalongen ska det bli världspremiär för Ferraris nya supersportbil F150. Men Ferrari har redan visat upp bilen för utvalda VIP-kunder och nu har de tekniska uppgifterna kring "F150 Project" läckt ut. Toppeffekten blir ännu högre än vi tidigare trott.

Ferrari F70 Enzo II F150 Project

Ferraris nya supersportbil har visats för utvalda VIP-kunder och som vi ser på skylten här har det interna namnet varit "F150 Project". Men bilens riktiga namn är en välbevarad hemlighet, ännu så länge.

Som vanligt har Ferrari ordnat privata visningar för sina VIP-kunder, strax innan premiären för en ny bilmodell. Naturligtvis har dess noga utvalda VIP-människor berättat vad de sett och hört, vilket gör att vi nu vet betydligt mer om vad vi kan förvänta oss av Ferrari "Enzo II", eller "F150 Project" som det interna namnet varit hos Ferrari.

Endast 499 bilar ska byggas och Ferraris supersportbil får sin officiella världspremiär på Genèvesalongen, i början på mars. Leveranserna till kund startar i december.

Bara tre kulörer ska erbjudas och bilen blir det närmaste man kan komma en Formel 1-bil på gatan, bland annat är förarstolen fast monterad och den personliga justeringen sker med ett rörligt pedalställ.

Hybridkomponenterna med elmotor och batteripaket väger 150 kilo, men trots det anges totalvikten på hela bilen till endast 1.280 kilo. V12-motorn är rödmarkerad vid 9.200 rpm och är byggd för att låta som en F1-motor, toppeffekt 800 hk. Elmotorn ger 150 hk – och förmodligen en hel del värdefullt vridmoment vid låta motorvarv för V12:an – vilket innebär att den sammanlagda toppeffekten är hela 950 hk.

Ferrari Enzo II 2012 hybrid HY-Kers 2012

Motorpaketet har Ferrari redan presenterat, men utan att nämna några exakta siffror. Men nu vet vi alltså att V12:an ger 800 hk och elmotorn - som sitter längst bak i transmissionen - ger 150 hk. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Låg vikt och en väldig massa hästkrafter omsätts förstås i blixtrande prestanda. Ferrari har uppgett för sina VIP-kunder att "Enzo II" accelererar 0-100 km/h på tre sekunder och behöver bara sju sekunder för att nå 200 km/h. Toppfarten är runt 370 km/h. Bromsprestanda är också mycket imponerande, från 200 km/h till stillastående ska det bara behövas 115 meter. Med Fernando Alonso bakom ratten är varvtiden runt Ferraris testbana i Fiorano 1:20 (tiden för Ferrari Enzo var 1:25), varvtiden runt Nürburgring väntas bli under sju minuter (Ferrari 599XX körde på 6:58,16).

Den förmodade målgruppen för Ferraris supersportbil är knappast priskänsliga men listpriset sägs börja vid 1,2 miljoner euro, alltså långt över vad den dyraste versionen av Porsche 918 Spyder ska kosta (840.000 euro).

En av de få saker som fortfarande är en hemlighet är det riktiga namnet på Ferraris "F150-project". Återstår att se om det blir en siffer-bokstavskombination eller ett "namn-namn" som Enzo, till exempel.

Ferrari F70 Enzo II F150

En mycket mörk bild av fronten har Ferrari bjudit på, men i Genève i början på mars ska vi få se bilen presenteras. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Wow, jag kan knappt bärga mig. Ser verkligen fram emot Genèvesalongen.
260
15