Designern tycker till om hemliga Saab 9-3

De läckta bilderna på Saab 9-3 blev extremt uppmärksammade. Nu har auto motor & sport fått en pratstund med chefsdesignern Jason Castriota – vad tycker han om bilen, som egentligen skulle hållas hemlig?

Jason Castriota ansvarade för designen av nya Saab 9-3, som skulle baseras på Phoenix-plattformen.

De suddiga bilderna på vad som hade kunnat bli en helt ny Saab 9-3 läckte ut på nätet under fredagen. Även auto motor & sport-läsarna fick en inblick i vad som hade hänt om Saab inte gått i konkurs. Amerikanen Jason Castriota jobbade som designer på Saab och ansvarade för designen för nya 9-3:an.

"Självklart är det tråkigt att bilderna har läckt ut utan min vetskap, speciellt när det är dåliga bilder. Men samtidigt är det kul att se responsen på designen. Min design har en stark karaktär. En del tycker om det. Andra tycker inte alls om det. Men alla har en åsikt. Det gillar jag", säger Jason Castriota till auto motor & sport.

Han förklarar att bilderna som läckte ut är tidiga skärmdumpar som föreställer en äldre version av nästa Saab 9-3. Det är en datorillustration på hur Saab funderade kring designen under tidigt 2011.

"Designarbetet var fortfarande under utveckling och den slutliga produkten skiljer sig från vad ni ser nu. Jag jobbade på 9-3 hela vägen fram till slutet av 2011. Men konceptmässigt stämmer bilderna överens med slutprodukten. Det var detta designspår vi jobbade med – en femdörrars halvkombi."

Jason Castriota har följt läsarnas åsikter i auto motor & sport-artikeln.

"Responsen på dessa dåliga bilder är förvånansvärt god. Jag har följt er omröstning på webben med spänning, jag har gått in flera gånger under helgen, och majoriteten verkar vara positiva", säger han.

Nils Svärd intervjuade Jason Castriota på Parissalongen 2010. Den dåvarande Saabdesignern kallade Jan-Åke Jonsson och Victor Muller för Clark Kent och Stålmannen – klicka för att läsa mer.

Jag tycker 9-3:an på bilderna ser riktigt bra ut.
504
103