F1: Här är Toro Rossos nya F1-bil

Scuderia Toro Rosso passade också på att presentera sin nya F1-bil timmarna innan försäsongstesterna startar tisdag morgon. Vi fick se en F1-bil som i mångt och mycket påmnner om fjolårsbilen. Men inte allt var "carry over", tvärtom.
Annons

F1: Här är Toro Rossos nya F1-bil
Nosen på STR9 har inte längre någon ”anknäbb” och på detaljbilden ser man också tydligt att fjädringen fram, som ligger högt placerad i nosen, aktiveras av så kallade ”push rods”.

Extra F1-bilaga!

• I auto motor & sport nr 6, i butik 7 mars, kommer en 50-sidig F1-bilaga – som prenumeranterna får gratis!

Man kan säga att Toro Rosso inte var helt nöjda med att bara bli nia i fjolårets VM. Och förmodligen var det en större besvikelse än teamet vill medge. Bilen såg så bra ut, de unga förarna var så ivriga – och så blev det för det mesta inga VM-poäng alls.

För Daniel Ricciardo och Jean-Eric Vergne var det ingen rolig rookie-säsong. Men teamledningen har behållit båda förarna och jobbat vidare med det material de hade.

– Det är lika känslosamt varje gång. Vi jobbar hela vintern och när vi är klara visar vi upp den nya bilen och allt känns bra. Så var det i fjol också, men vi tog inte så många poäng som vi ville. I år kommer det att bli annorlunda, den nya bilen är bättre och vi har höga förväntningar på den, sa Franz Tost, teamchefen i Toro Rosso.

Bakom bilen står nu F1-konstruktören och aerodynamikern James Kay som bytte team i höstas från Caterham, där han varit aerodynamikchef, till Scuderia Toro Rosso.

– Jag tror att det har varit en bra injektion för hela teamet. Vi öppnar ett nytt kaptiel i år för Toro Rosso, tror jag, sa Franz Tost.

Toro Rosso STR9 vilar på ungefär samma chassi som i fjol och den har en Ferrari F1-motor bakom föraren. Så långt är den lik sin föregångare. Men under skinnet har mycket hänt, många detaljer är nya och den aggressiva aerodynamiska formen har delvis gjorts om, i fjol blev bilens tyngdpunkt lite väl hög.

– Vi siktar på att nå en sjätteplats i VM i år. jag vet att båda våra förare gjorde ett bra jobb i fjol men om vi ger dem en bättre och snabbare bil att jobba med ska vi kunna klättra uppåt i VM-listan.

 Imorgon visar Caterham och Marussia sina nya bilar och sedan kör testerna igång. Williams kör sin fjolårsbil med vissa uppdateringar medan den nya först kommer att visas nästa vecka i Barcelona.

F1: Här är Toro Rossos nya F1-bil
Närbild på bakvagnen i nya Toro Rosso – notera den smala stötstången ner mot växellådan som visar att fjolårets torsionsfjädring finns även i årets bil.
Annons
Annons
Rulla till toppen