Mercedes nya kompaktcrossover

Det får inte finnas ett enda hål i sortimentet utan Mercedes ska kunna vara en one stop shop för alla kunder. Efter att CLA presenterats kommer därför nu en crossover baserad på A-klassen kallas GLA.
Annons

Mercedes nya kompaktcrossover
Ta en spionbild och vinn en Canon-kamera. Skicka bilden till spion@automotorsport.se Klicka på bilden för att läsa mer.

 

Precis som Mercedes CLA baserar sig kommande crossovern GLA på MFA-plattformen som också huserar A- och B-klassen. Det ska även komma en CLA Shooting Brake så småningom. 

• Mer spionbilder och -film på vår egen Spionsida

Det är huvudsakligen framhjulsdrift som gäller för Mercedes GLA andra småmodeller byggda på MFA-plattformen men även fyrhjulsdrift är möjligt. Just GLA förväntas avtäckas på Frankfurtsalongen för att börja säljas strax därefter som 2014 års modell. 

Konkurrenterna heter huvudsakligen Range Rover Evoque, BMW X1 och Mini Countryman och utseendet på GLA blir åt det sportiga hållet. Motorer hämtas från A- och B-klass, men räkna med att det kommer en AMG-version så småningom. 

Mercedes GLA påminner starkt om A-klass även om GLA ser bredare ut med sina skärmbreddare och grillen är litet större. Bakljusen är en kombination av vad vi sett från A-klass och CLA.

En gissning är att GLA kommer att få samma motoralternativ som CLA med fyra bensinare och en diesel. Toppmodellen, AMG-versionen undantagen, blir då GLA 250 med 211 hk och 350 Nm som skickar kraften till alla fyra, via en sjuväxlad AMG Speedshift DCT-låda och en bakre differentialbroms. 

När GLA 45 AMG kommer rapporteras den få en turbomatad fyra på 370 hk och 450 Nm. Andra uppgifter gör gällande att det är 330 hk som det rör sig om. 

Interiören i CLA nedan är förhoppningsvis vad vi kan vänta oss av GLA. Det innebär att en 5,8-tumsskärm kommer standard och sjutumsskrämen med Mercedes Comand är tillval. Med multimediapaketet får man även dvd-växlare, tio Gb hårddisk för musik, backkamera och röststyrning. 

Mercedes nya kompaktcrossover
Kan vi hoppas på att Mercedes GLA blir lika snygg inuti som CLA? Klicka för fullstorlek!
Annons
Annons
Rulla till toppen