Läckta bilder: Fiat 500X – ny suvmodell

Bland många nyheter på Genèvesalongen ska vi också få se Fiats nya suvmodell 500X. Den nya 500X är först i en hel serie av nya modeller som ska lyfta Fiats försäljning.
Annons

Läckta bilder: Fiat 500X – ny suvmodell
Den här bilden har också halkat ut från Genèvesalongens hemsida och visar en till synes produktionsklar Fiat 500X. Bilen ska byggas i Melfi-fabriken där Fiat satsar en miljard euro för att få anläggningen toppmodern.

En av koncernchefen Sergio Marchionnes många goda sidor är att han långt i förväg berättar vad som ska hända med modellsortimentet. Vid flera tillfällen har Marchionne visat femårsplaner, som i och för sig visat sig vara ganska föränderliga men trots allt gett oss en bild av vad som händer i framtiden.

Därför vet vi att den nya suvmodellen på bilderna är planerad att lanseras på marknaden 2014 och redan till Genèvesalongen ska vi få en första försmak på ”Fiat 500X”.

För ett år sedan spreds de första illustrationerna av Fiat 500X och då fick vi reda på att suvmodellen bygger på Punto-plattformen. Bilen visades också under några sekunder vid en presentation i Turin (se videon nedtill).

Längden på Fiat 500X blir runt 4,2 meter och fyrhjulsdriften hämtas från ”världens bästa bil”, Fiat Panda 4X4. 500X ska alltså lanseras under 2014 men året därpå väntar fyra nya eller uppdaterade Fiatmodeller som förhoppningsvis når en marknad i Europa som frisknat till något, jämfört med hur det är nu.

Fiat 500X ska byggas i Melfi-fabriken, i Italien, och där investerar man inte mindre en miljard euro för att göra anläggningen toppmodern. Parallellt med 500X ska Fiat också producera en Jeep-version och det blir i så fall en av de minsta modeller som man sålt i Nordamerika (Ur-Jeepen undantagen).

Med 500X tillför Fiat en ny modell till utbudet av 500-bilar, som snart blir en rätt stor familj med 500L, de vanliga 500-modellerna och kommande 500XL – ungefär som BMW utvecklat Mini-familjen.

Annons
Annons
Rulla till toppen