Skoda Octavia Combi – knäcker Volvo V70

I mellanmjölkens land är det kombi som gäller och nu börjar lanseringen av Skoda Octavia Combi. Nio extra centimeter på längden ger ett ännu större lastutrymme och med snålaste dieseln klarar man de nya, svenska miljöbilsreglerna.
Annons

Skoda Octavia Combi – knäcker Volvo V70
Tredje generationen Skoda Octavia Combi är här, eller rättare sagt: i sommar kommer modellen till Sverige. Sedan 1996 har det sålts 75.000 Octavia i Sverige och 42.000 av dessa är kombimodellen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Rymlig och snål är två egenskaper som står högt upp på listan för de som letar familjekombi. Därför blir nya Skoda Octavia Combi intressant i sommar (vecka 24) när den kommer till Sverige. Lastutrymmet med fällt baksäte rymmer hela 1.740 liter och 610 liter går in under insynsskyddet.

Tredje generationens Octavia Combi får förstås också ta del av de nya snåldieslarna i VW Group och i de allra sparsammaste modellerna – det som Skoda kallar för GreenLine – ger dieselfyran 110 hk, drar 3,4 l/100 km och har ett CO2-utsläpp på endast 89 g/km.

Det innebär att Skoda Octavia Combi GreenLine kvalar in som miljöbil i Sverige, även med de strängare reglerna som gäller från årsskiftet.

Precis som halvkombin Octavia så har Octavia Combi vuxit något jämfört med föregångaren. Längden är nu 466 centimeter (+ 9 cm), bredden är 180 centimeter (+ 4,5 cm) och axelavståndet har vuxit med 11 centimeter. Det ger bättre utrymmen i kupén och som exempel har knäutrymmet i baksätet blivit 73 millimeter längre.

Skoda Octavia Combi – knäcker Volvo V70
Lastar mer än en Volvo V70 och drar så lite att den kvalar in som miljöbil i Sverige. Nya Skoda Octavia Combi gör det tufft för konkurrenterna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Jämför vi med konkurrenterna ligger kanske Opel Astra Sports Tourer (kombi) närmast till hands då den med en längd på 470 centimeter hamnar mellan kompaktklass och mellanklass (precis som Octavia Combi). Bagageutrymmet i Opel Astra ST mäter 1.550/500 liter. Octavia Combi rymmer faktiskt även mer än mellanklassare som Volvo V70 (längd 483 cm, 1.600/555 liter) och Hyundai i40 Kombi (längd 477 cm, 1.723/553 liter).

Nya Skoda Octavia Combi får världspremiär på Genèvesalongen som öppnar i början på mars och där ska även den fyrhjulsdrivna 4×4-versionen visas. Precis som hos VW Golf VII får Skoda Octavia den femte generationens Haldex-koppling. Priserna för Octavia börjar vid 179.900 kronor och kombitillägget är 6.500 kronor. Beställningarna av Octavia Combi börjar i vecka 12, för de som säkert vill få sin bil till sommarsemestern.

Annons
Annons
Rulla till toppen