Nascar: Det var som helvetet bröt lös…

Strax före målgång hände det som inte fick hända: En masskrasch med bilar i 300 km/h som forcerade skyddsstängslet och bildelar flög ut bland publiken. Minst 28 personer är skadade, några svårt och läget är kritiskt för en person.
Annons

Nascar: Det var som helvetet bröt lös…
Som en projektil for delar av Kyle Larsons bil igenom det söndertrasade nätet och ut bland publiken och skadade, enligt de första uppgifterna, 28 personer.

Årets säsong för amerikanska racerbilsmästerkapen Nascar har just inletts med en rad tävlingar i Daytona. Division två-serien Nationswide kör traditionellt sin tävling på lördagen före Sprint Cup-tävlingen på söndag och det var i Nationswide olyckan hände.

Under tävlingen sista varv kämpade en rad förare om att nå mållinjen först när två bilar knuffade till varandra vilket var inledningen till en masskrasch i 300 km/h som innefattade en stor del av hela startfältet.

Några bilar blev luftburna och en av dem rev ner det staket som skiljer publiken från banan. Bildelar flög ut och skadade många i publiken och enligt de senaste uppgifterna har en motor och ett hjul varit bland de delar som skadat åskådarna värst.

– Jag är inte säker på vad som hände, säger Kyle Larsson, en av förarna vars bil trasades sönder. Men jag såg att min motor var försvunnen, kanske något hjul också. Hela fronten var borta på bilen.

Nascar: Det var som helvetet bröt lös…
Olyckan hände under sista varvet då bilarna närmade sig mållinjen i drygt 300 km/h och en bil knuffade till en annan och sedan var masskraschen ett faktum – med ett tjugotal bilar som krockade med varandra.

Nascar rapporterar att ingen av förarna skadade sig men att minst 28 personder bland publiken är skadad och fjorton av dem förde till sjukhus. Tony Stewart vann loppet, han befann sig precis framför de bilar som kraschade.

– Det känns inte som att man har luft att fira just nu. Jag såg det hela i min backspegel och det såg inte bra ut, kommenterar Nascarstjärnan olyckan.

Att bilar kraschar hör till vanligheterna i Nascar-racing. Men att bildelar flyger ut bland publiken hör tack och lov till ovanligheterna. Staketet som skiljer publik och racerbana åt håller vanligen även när bilarna blir luftburna och slår i staketet. Filmklippet som finns längst ner är filmat från läktaren och där hamnar ett hjul från kraschen, med ödesdigra konsekvenser. Filmklippet försökte stoppas på Youtube av tävlingsorganisationen men blev upplagt igen. Varning för starka bilder.


Nascar: Det var som helvetet bröt lös…
Foto: LAT Photo USA KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen