Designern byter Porsche mot Chery!

Kinesiska Chery vill slå sig in i Europa med ett läckert designspråk. Märkets nye designchef kommer från Porsche och har nyss designat superbilen 918 Spyder.
Annons

Designern byter Porsche mot Chery!
Långt från lågpris: 918 Spyder blev det sista projektet på Porsche för Hakan Saracoglu. Nu ska han leda ett nytt designcenter hos kinesiska Chery.
Designern byter Porsche mot Chery!
Hakan Saracoglu.

Många asiatiska biltillverkare rekryterar folk från Europa för att förbättra sin image – och på lång sikt dessutom öka försäljningen. Senast i raden är kinesiska Chery som anställt 47-årige Hakan Saracoglu till märkets nya designcenter i Shanghai. Chery bygger bland annat lågprisbilen QQ, men snart lanseras fler modeller med ett nytt designspråk.

”Chery är inte bara QQ, det kommer vi ändra. Företaget byter skepnad. Chery står för prisvärdhet, design och för att få kundernas förtroende. Det är dit vi vill”, säger Hakan Saracoglu till Automotive News.

På Porsche jobbade han bland annat med exteriördesignen av superbilen 918 Spyder, nya Cayman och Boxster. Att locka över kompetens från europeiska biltillverkare är extremt viktigt för kinesiska tillverkare. Qoros gör på samma sätt med många tidigare Saabanställda.

”Efter 15 år på Porsche, där jag hade förmånen att få jobba med många framgångsrika projekt som avslutades med 918, kände jag mig redo för en ny utmaning. Att få vara med och påverka utvecklingen av ett ungt, kinesiskt märke var den främsta motivationen till mitt val”, säger Hakan Saracoglu till Car Design News.

Läs också: Jaguar och Land Rover samarbetar med Chery

Designern byter Porsche mot Chery!
Chery ska tvätta bort billighetsstämpeln med hjälp av designtänk från Porsche.
Annons
Annons
Rulla till toppen