Så funkar Volvos smarta helljus

I de ansiktslyfta modellerna från Volvo kan du åka på helljus hela tiden utan att blända någon, tack vare smart ljusteknik. Så här funkar det!
Annons

Så funkar Volvos smarta helljus
Mörkerkörning blir både säkrare och bekvämare med det aktiva helljuset, enligt Volvo.
Så funkar Volvos smarta helljus
Lotta Jakobsson är teknisk specialist på Volvo PV.

Mörkerkörning ökar risken för olyckor och framför allt ovana förare tycker ofta det är obehagligt att köra bil nattetid. Volvo vill råda bot på problemen med smart ljusteknik.

I samband med att Volvo ansiktslyfte nästan alla modeller lanserades också tillvalet Active High Beam Control, eller Aktivt helljus, till modellerna S60, V60 och XC60. Även Opel jobbar på en liknande teknik som kallas LED Matrix och aktivt helljus finns dessutom som tillval i ansiktslyfta Mercedes E-klass.

”Vårt mål med den nya tekniken är att öka synligheten i mörker genom att tillåta ständigt tänt helljus permanent, utan att behöva blända av vid möten eller då man hinner upp andra bilar”, säger Lotta Jakobsson, teknisk specialist på Volvo Personvagnars Bilsäkerhetscentrum.

Den största fördelen jämfört med ett konventionellt helljus är att föraren lättare upptäcker parkerade bilar, oskyddade trafikanter och djur. När en mötande bil närmar sig, eller när den egna bilen hinner upp en annan bakifrån, hindrar systemet att den andra föraren bländas, genom att skärma av precis så mycket av ljusstrålen som behövs.
 

Aktivt helljus använder City Safety-kameran i backspegeln högst upp i vindrutan, den som annars används för att upptäcka hinder och starta automatisk inbromsning. Kameran avslöjar andra fordon i närheten som kan behöva skyddas mot bländning av föraren. Enligt Volvo är tekniken så noggrann att den riktar in sig mot det valda objektet med en precision på 1,5 grader.

Styrenheten skickar informationen vidare till en smart avbländningsmekanism som är inbyggd i strålkastarhuset. En liten cylinder med metallbrickor av olika storlekar ger möjlighet att skärma av precis så mycket av strålen som behövs.

Aktivt helljus, som också fungerar vid möte med motorcyklar, bygger på xenonlampor. Tekniken är aktiv vid hastigheter ned till 15 km/h och blir tillgänglig för Volvo S60, V60 och XC60 från och med våren 2013.

Så funkar Volvos smarta helljus
Klicka för att se en större version.
Så funkar Volvos smarta helljus
Klicka för att se en större version.
Annons
Annons
Rulla till toppen