Vi tycker till om årets bil: "Tråkigaste valet"

Efter två vinster för de eldrivna bilarna blev det Volkswagen Golf som tog hem titeln Årets Bil 2013. "Ett extremt förväntat val – Europas svar på Toyota Corolla", säger en ams-redaktör. Håller du med?

Klasskungen Volkswagen Golf tog – föga överraskande – hem segern i Årets Bil 2013.

Daniel Östlund.

På en välbesökt presskonferens i Genève kunde Årets Bil 2013 utses, och Volkswagen Golf vann överlägset. En skräll är dock att körglädjesbomben Toyota GT 86 och Subaru BRZ tog hem andraplatsen. Även Volvo V40 överraskade med en tredjeplats.

Efter två år med vinster för helt eller delvis eldrivna bilar (Nissan Leaf och Opel Ampera) blev det nu en mer konventionell bil som vann, något som inte imponerar på alla.

"Det var väl extremt förväntat och fantasilöst. Det absolut tråkigaste valet. En ny bil som är exakt som den gamla – Europas svar på Toyota Corolla. Volkswagen Golf är ett utmärkt val för den som är totalt ointresserad av allt annat än att transporteras", säger Daniel Östlund, redaktör på auto motor & sport Vintage.

Han tycker att Toyota GT 86 och Subaru BRZ tillför betydligt mer.

"Den är ju ett betydligt bättre val eftersom den försöker något med sin existens. Syftet är att försöka väcka något till liv och göra något utöver det vanliga. Och det gör inte Golfen", säger han.

Nils Svärd.

Även om Volkswagen Golf är en bra vinnare hade ams nyhetsredaktör Nils Svärd hellre hoppats på att Volvo V40 eller Ford B-Max tagit hem vinsten.

"De tillför något helt nytt, båda två. Däremot är det väldigt glädjande att Europas motorjournalister tagit till sig Toyota GT 86. Många tycker inte den passar in som Årets Bil, men jag säger tvärt om! Den har hög kvalitet och är mycket prisvärd – precis det som Årets Bil står för", säger han.

Ford B-Max med de smarta bakdörrarna hade varit en utmärkt Årets Bil-vinnare, enligt Nils Svärd.

Mikael Johnsson.

Också testchef Mikael Johnsson tycker Volkswagen Golf var ett väl förväntat val av Årets Bil-juryn.

"Golfen är en jättebra bil, men det är ett väldigt konventionellt och försiktigt val. Den är värd sin totala dominans om man pratar om att förfina ett koncept till det bästa som erbjuds idag. Men inte om man pratar om nya innovationer eller om att bjuda på något extra", säger han.

"Jag tycker inte juryn behöver skämmas med att de inte riktigt vågade sticka ut, som de gjorde de senaste två åren. Man kanske inte alltid måste premiera extrema idéer som inte är så bra för kunden. Detta är en bra bil som också är väldigt bra för konsumenterna", säger Mikael Johnsson.

Håller du med – vann rätt bil? Kommentarsfältet är öppet!

Läs alla nyheter från Genève

Jag tycker Volkswagen Golf förtjänar vinsten som Årets Bil 2013.
465
496