Lamborghini sätter nya rekord

Jubilaren från Sant’Agata Bolognese, Lamborghini, har nu räknat ut hur många bilar man byggde 2012. Produktionen ökade med 30 procent jämfört med 2011. Börjar Lamborghini bli dussinbil?
Annons

Lamborghini sätter nya rekord
Så här såg det ut på bandet 1969 hos Lamborghini i Sant’Agata Bolognese. Modellen är ikonen Miura, kanske den första bilen som vi kan kalla för en supersportbil. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Lamborghini har gått som tåget sedan VW-koncernen tog över rodret 1998. ”Instegsmodellen” Gallardo räddade företaget från undergång och nu är supersportbilstillverkaren så pass ekonomiskt stärkt att man kosta på sig att göra specialmodeller i ytterst begränsad upplaga. Det senaste exemplet är Veneno: tre exemplar med en prislapp på tre miljoner euro – styck.

Under 2012 byggde Lamborghini inte mindre än 2 083 bilar. Det är en ökning 30 procent jämfört med 2011. Av detta utgjorde Aventador 922 exemplar och Gallardo, trots att den börjar bli gammal, 1 161 exemplar.

Omsättningen är inte fy skam den heller, 469 miljoner euro är en ökning med 46 procent jämfört med året innan.

Den marknad Lamborghini öka mest på är den amerikanska, där försäljningen 2012 ökade med 53 procent. I Europa var motsvarande siffra 34 procent.

”Trots den globalt finansiella och ekonomiska osäkerheten har Lamborghini presterat mycket bra under 2012. Nu fortsätter vi att investera i vår produktutveckling för att växa ytterligare”, säger Stephan Winkelmann, vd Lamborghini S.p.A. och tillägger att 2013 blir ett spännande år i och med att Lamborghini firar 50 år.

Lamborghini sätter nya rekord
Dagens modellutbud är lite mera radikalt i sitt designspråk. På bilden Lamborghini Veneno som bara ska byggas i tre exemplar. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen