VW E-Up kommer i höst

På bilsalongen i Frankfurt lanseras knäpptysta Volkswagen Up med eldrift. Kan en räckvidd på 15 mil, snabbladdning och lågt pris locka dig att köpa en elbil?
Annons

VW E-Up kommer i höst
Designskillnaderna blir inte stora för E-Up – den får nya led-strålkastare i fronten och flera aerodynamiska förändringar för att minska luftmotståndet. VW-emblem med blå konturer är unikt för elbilarna.

Utbudet med billiga elbilar är fortfarande inte särskilt stort. Renault lanserar snart småbilen Zoe, som enligt uppgift ska kosta omkring 150.000 kronor – men frågan är om inte nya Volkswagen E-Up hinner före. Den lanseras på Frankfurtsalongen i september.

Volkswagen Up är 2012 års mest överlägsna testvinnare hos auto motor & sport. Med eldrift byts den trecylindriga bensinmotorn ut mot en elmotor på maximalt 82 hästkrafter (den kontinuerliga effekten är 55 hästar). Vridmomentet på 210 Nm är tillgängligt redan från start. 0–100 km/h går enligt Volkswagen på 14 sekunder och toppfarten är 135 km/h.

Batterierna på 18,7 kWh är placerade under golvet och ger en räckvidd på 15 mil i NEDC-körcykeln. Tjänstevikten är 1.185 kilo, vilket är 256 kilo mer än en vanlig Move Up med bensinmotor. Med snabbladdningsfunktionen, som är tillval, kan batteriet laddas till 80 procent på en halvtimme.

Volkswagen Up börjar säljas senare under hösten och premiärvisning blir alltså på bilsalongen i Frankfurt – då vet vi också mer om de svenska priserna.

Uppdatering: Väntar du på en eldriven version av Up-kusinerna Seat Mii eller Skoda Citigo väntar du tyvärr förgäves. Enligt branschtidningen Just Auto finns just nu inga planer på att lansera Mii eller Citigo med eldrift. Volkswagen vill alltså behålla eldriften som ett försäljningsargument enbart för Up – åtminstone i nuläget.

Annons
Annons
Rulla till toppen