Första bilderna på Saab 93 av Jason Castriota

I förra numret av auto motor & sport kunde vi berätta hela historien om Saab 93, den nya mellanklassaren som Jason Castriota ritade. Tyvärr blev 93 aldrig verklighet, men nu kan ni se bilderna på bilen som skulle ha räddat Saab.
Annons

Första bilderna på Saab 93 av Jason Castriota
Illustrationerna från Jason Castriota, som var chefsdesigner hos Saab, är väldigt nära ”serieproduktion”. Så här skulle Saab 93 se ut när den var klar, men som vi alla vet gick Saab i konkurs i december 2011. Copyright: Jason Castriota

Om inte om funnits… Så kan man tänka ibland och inte minst när det gäller de här detaljerade illustrationerna, signerade Jason Castriota, på nya generationen Saab 9-3. I nummer 6-2013 av auto motor & sport kunde vi för första gången berätta hela historien om nya Saab 9-3, eller Saab 93 som ”Projekt 540” sannolikt skulle heta när den nådde sina kunder.

De illustrationer som vi fått tillåtelse av Saabs förre chefsdesigner Jason Castriota att publicera finns alltså i papperstidningen, auto motor & sport nummer 6-2013. Hela artikeln är 7,5 sidor lång med stora bilder och intervju med Jason Castriota, samt flera av de på Saab som jobbade med modellen. Vi berättar hela historien om Phoenix-plattformen, tidsnöden, pengabristen och de högtflygande planerna att bygga marknadens kanske bästa mellanklassare. Med halvkombilucka, dessutom, som en äkta Saab.

Första bilderna på Saab 93 av Jason Castriota
Tidningen med artikeln om Saab 93 går att beställa i digital form. Klicka på bilden.

Illustrationerna som nu läckt ut på nätet på Saab 93 kommer inte från auto motor & sport. Det är inte samma beskärning eller storlek. Någon annan har kommit över Jason Castriotas illustrationer, dock i ganska liten storlek.

Vi tror att källan är ett diskussionsforum i Nederländerna, Saabforum.nl, där bilderna dök upp i onsdags (20:e mars). Efter den publiceringen har bilderna dansat runt på nätet och om det är någon som sett större bilder får ni gärna länka i kommentatorsfältet nedan.

För er som vill läsa mer om Saab 9-3, eller Saab 93, i nummer 6-2013 blir det förmodligen knepigt att hitta en fysisk tidning. Nummer 7-2013 kom precis ut i kiosken och de gamla tidningarna är på väg tillbaka i retur. Men ni som är prenumeranter kan läsa artikeln i digitalt format, liksom alla gamla ams-tidningar från 1-2006 och framåt. Ett virtuellt bibliotek, tillgängligt via mobilen eller datorn.

Men det går även att köpa auto motor & sport nummer 6-2013 i digital version, i efterhand. Klicka på länken för att hoppa dit, sen kan du läsa Nisse Svärds fylliga artikel om Saab 93, bilen som skulle ha räddat bilfabriken i Trollhättan från konkurs men som tyvärr aldrig blev verklighet. I artikeln berättar Nisse alla detaljer om BMW:s olika motorer, den unika elektriska bakaxeln, drivlinans karaktär, Aero-modellerna med ännu mer hybrideffekt, med mera, med mera.

Annons
Annons
Rulla till toppen