Hennessey Ford GT nära klå Bugatti Veyron!

Gatlegala Hennessey Ford GT har kört ”Texas Mile” och satt nytt toppfartsrekord: 430,6 km/h. Därmed är de en blinkning ifrån Bugatti Veyrons världsrekord på 431,1 km/h. Se videon och upplev dramatiken i +430 km/h.
Annons


Dramatik och dramatik, förresten. Som ni ser i videon ovan gör föraren Patrick O’Gorman en mycket försiktig start för att skona transmissionen och matar sedan försiktigt på med gradvis mer effekt. Men redan efter 1.609 meter – ”Texas Mile” – på flygfältet är hastigheten uppe i otroliga 267,6 mph, alltså 430,6 km/h!

Lyssnar man noga hör man att V8-motorn i den av Hennessey Performance ombyggda Ford GT:n inte ens går rent. V8-motorn är byggd av Accufab Racing och med dubbla turboaggregat lär toppeffekten ligga i närheten av 2.000 hk.

Förmodligen är 2.000 hk inte allt för långt från sanningen då vi vet att världsrekordhållaren Bugatti Veyron Super Sport behövde 1.200 hk och en raksträcka på nio kilometer vid VW:s testbana i Ehra-Lessien för att komma upp i 431,1 km/h. Jo, ni läste rätt – det är bara en halv kilometer (0,5 km/h) mellan de två bilarnas topphastighet.

Naturligtvis går det att diskutera vilken av bilarna som är ”serieproducerad”. Hennessey Ford GT är gatlegal i USA, åtminstone i de flesta delstater men den lär knappast ha byggts i något större antal. Och just den här bilen med 2.000 hk V8-motor är förmodligen inte byggd i mer än ett exemplar. Å andra sidan byggdes inte fler än 30 stycken Bugatti Veyron Super Sport. Vad säger ni läsare – vilken bil imponerar mest?

Annons
Annons
Rulla till toppen