Vi provkör ”världens härligaste GT”

Jens Trulsson är i Spanien för att se vilka förbättringar Aston Martin gjort på sin fyradörrars sport-GT Rapide. Hur mycket betyder egentligen ett S?
Annons

Vi provkör
Aldrig tidigare har någon med så färgglada skor tagit plats i en Aston Martin. Jens färgkodade de ljusblå och reflexgröna dojorna med den röda interiören.

Hallå Jens! Var exakt är du och vad gör du?

”Jag befinner mig i östra Katalonien, i en liten by som heter Torrent, och undersöker Aston Martin Rapide S. Det har varit lite spabesök och middagar också, men jag ska inte tråka ut er.”

Oj, så jobbigt! Varför sätter man ett S på Rapide?

”Detta är den naturliga evolutionen av Rapide. Nu kommer bara S-versionen att säljas och vanliga Rapide utgår. Motorn är samma som i Vanquish – AM11 – och har bland annat variabla ventiler, ihåliga kamaxlar och annan mappning med högre varvtalsstopp. Det ger 80 hk mer och en högre toppfart. Man har även sett över dämparna och har nu ett ”track mode” för all den sportiga körning som man vill göra.”

Vi provkör
Välkommen in i ”världens bästa GT”, enligt Jens Trulsson.

Wow! Är den bättre på riktigt eller är det bara siffror?

”Rapide har alltid varit väldigt väluppfostrad körmässigt. Inga tendenser till understyrning och det långa axelavståndet gör den följsam när all kraft kommer genom bakhjulen. En av de mest lättdriftade bilar på marknaden. Om man nu gillar sådant. Som svar på frågan: Ja, detta är en bättre bil på alla sätt! En av världens absolut härligaste bilar faktiskt.”

Den nya grillen har ju väckt lite anstöt, vad är grejen?

”Aston Martin är noga med att kunna kännas igen. Med en så liten volym tillverkade bilar vill man att folk ska se direkt att det är en Aston som kommer. Men man har även lyckats få till ett godkänt fotgängarskydd genom att en bit av fronten kollapsar och då motorn är monterad lite lägre än tidigare får man lite mer luft mellan huv och motor vid en smäll.”

Något annat du vill berätta?

”Ja, prisskillnaden mot gamla Rapide ska vara ”försumbar” jämfört med hur man prissatte Vantage S jämfört med vanliga Vantage. Goda nyheter för den som är ute efter världens bästa GT. Vill du veta allt i detalj ska du kolla in ams 9/2013, i butik 18 april.”

Läs också: Aston Martin Rapide S officiell

Annons
Annons
Rulla till toppen