Nya Kia Soul – same, same but different!

Kia gör ett snabbt byte till nästa generation av Soul, som växer några centimeter på alla håll. Invändigt blir det mycket nytt men på utsidan är Kia försiktiga med Soul – kan du se skillnaderna?
Annons

Nya Kia Soul - same, same but different!
Kia Soul har vuxit några centimeter och bland annat fått en något bredare baklucka för att underlätta vid lastning. De europeiska faktauppgifterna är ännu så länge knapphändiga. Klicka på fotot ovan för att hoppa direkt till bildgalleriet.

Kia Soul började säljas 2009 och på flera marknader blev den udda bilmodellen en omedelbar succé. Inte minst i USA har Soul spridit Kias varumärke till helt nya och framför allt unga bilköpare – något som alla biltillverkare drömmer om. I USA är Soul en av de modeller som säljer mest hos Kia.

Just med tanke på det goda mottagandet verkar det som om Kia fått stora skälvan när det är dags för generationsskifte. Det är en mycket varsam uppgradering av exteriördesignen och först på insidan ser man att Soul fått ett lyft med bättre material och förhöjd kvalitetskänsla. Fronten är delvis ny men kunde lika gärna ha varit del av ett försiktigt ansiktslyft.

Men den tekniska plattformen är alltså ny och det innebär att axelavståndet sträckts ut med 20 millimeter (2.570 mm), bredden har ökat med 15 millimeter (1.800 mm) och höjden är densamma (1.610 mm). Det borde innebära något bättre utrymme i baksätet men vi får vänta med det omdömet tills vi suttit i Kia Soul. Då får vi också ta reda på om kupén blivit tystare, något Kia hävdar att man uppnått med bättre bullerdämpning.

Bakluckan har breddas med 60 millimeter och bagageutrymmet har vuxit några liter till 685 (från 671 liter). A-stolparna har smalnats av för att förbättra sikten men Kia hävdar att chassit numera är 29 procent mera vridstyvt jämfört med föregångaren.

Bilderna på nya Kia Soul visar den amerikanska versionen. Den europeiska Soul blir inte exakt likadan och därför ska vi inte ens gå in på de olika utrustningsalternativen och drivlinorna. I Europa får vi vänta på nya Kia Soul till efter årsskiftet. Sannolikt får vi reda på mer om Soul i höst, förmodligen vid Frankfurtsalongen i september.

Annons
Annons
Rulla till toppen