Bosse Bildoktorns aprilskämt lurade alla

Bilbranschen gick i helspinn på första april. Volvo lanserade en extern airbag och Mini visade upp en dejtingapp – men årets luring stod Bosse Bildoktorn för. Gick du på något aprilskämt?
Annons

Bosse Bildoktorns aprilskämt lurade alla
Volvo lanserade en airbag för utsidan av bilen den 1 april.
Bosse Bildoktorns aprilskämt lurade alla
Föräldrarna i bilen och barnen i släpet.

Många biltillverkare passade på att lätta upp stämningen med ett aprilskämt under måndagen. Bland annat gick amerikanska tuningföretaget Callaway ut med en pressrelease om Aerowagonette, en liten vagn att placera barnen i medan föräldrarna kör Callaway AeroBrake. Subaru hamnade också i aprilskämtsträsket med en cabrioletversion av BRZ, som blivit dieselhybrid och försetts med fyrhjulsdrift.

Volvo skämtade till det med en extern airbag som aktiveras när bilen krockar. Hela bilen täcks in av krockkudden, medan Mini visade upp appen Connect Us, där Miniförare kan hitta varandra direkt i infotainmentsystemet och gå på dejt.

Men mest överraskande var förmodligen aprilskämtet i P4-programmet Bildoktorn. Programledaren Hasse Pettersson och Bosse ”Bildoktorn” Andersson blev uppringda av en lyssnare från Klippan som hört att veteranbilar snart inte får köras mer än 80 mil om året. Den nya regeln skulle träda i kraft redan den 1 juli. Lyssna på klippet hos P4 Jönköping – scrolla ned en bit och titta efter rubriken ”Aprilskämt i Fråga Bildoktorn”.

Bosse Bildoktorns aprilskämt lurade alla
För dig som missat det var årets aprilskämt hos oss på auto motor & sport nyheten om att Koenigsegg sålts till kinesiska BICE och att tillverkningen flyttar till Kina.
Bosse Bildoktorns aprilskämt lurade alla
Bosse Andersson och Hasse Pettersson bjöd lyssnarna på ett trovärdigt aprilskämt. Foto: Sveriges Radio

Programledaren ringde snabbt upp trafikforskaren som tagit fram förslaget. Han svarade vresigt att han befann sig i Thailand och inte ville störas, men till slut gick han med på en pratstund.

”Vi måste rätta oss efter klimatmålen helt enkelt. Alla utsläppskällor måste klämmas åt”, säger forskaren Bertil Wennerhof och hänvisar till att de flesta veteranbilsförare kör omkring 80 mil om året.

Lyssnaren, som är kvar i luren, frågar då om det är vettigare att köra den gamla veteranbilen på släp efter en gammal, törstig Volvo som drar 1,5 liter milen, istället för att helt enkelt köra veteranbilen som drar knappt en liter milen.

”Slutsatsen är att du kör ett museiföremål, punkt slut. En bil från 1965 har ju ingen krocksäkerhet över huvud taget. Vem skulle idag få för sig att gå ut i skogen och hugga ved med en stenyxa?”, svarar Bertil Wennerhof.

Lyssnaren ilsknar till och frågar hur mycket koldioxid ett flygplan till Thailand släpper ut, medan Bosse Bildoktorn börjar ringa runt till veteranbilsklubbarna runt om i landet.

Men hela idén är alltså ett aprilskämt – och ett lyckat sådant. ”Redaktionen har blivit mailbombad! Bosse och Hasses aprilskämt var tydligen trovärdigt”, skriver Sveriges Radio P4 Jönköping på sin hemsida.

Annons
Annons
Rulla till toppen