Volvo lanserar uppdaterad C30 Electric

Till sommaren kan 100 användare köra Volvos uppdaterade C30 Electric med starkare elmotor, bättre prestanda och en unik snabbladdare. Tio minuters snabbladdning ger 20 kilometers extra körsträcka.
Annons

Volvo lanserar uppdaterad C30 Electric
Till sommaren delar Volvo ut 100 nya, uppdaterade C30 Electric till sina användare. Starkare motor och snabbladdare är en del av nyheterna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

För att testa elbilar i verkligheten har Volvo under flera år ”delat ut” C30 Electric till vanliga användare som samlat på sig värdefulla erfarenheter. Till sommaren blir det ett tillskott av 100 uppdaterade Volvo C30 Electric som får bättre prestanda och en ny typ av snabbladdare.

”Räckviddsångest” är ett nytt ord som snart borde antas av Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och beskriver det som många anser är största nackdelen med elbilar – när tar det stopp, hinner jag fram? Laddhybrider mildrar det här problemet genom att använda både förbränningsmotor och elmotor men i en renodlad elbil är det batteripaketets kapacitet och körstilen som bestämmer räckvidden.

Volvo försöker dämpa räckviddsångesten genom att lansera en ny typ av snabbladdare till C30 Electric. Tillsammans med sin huvudleverantör Siemens har Volvo tagit fram en inbyggd trefasladdare som ”fyller upp” hela batteripaketet på 1,5 timme. Har man inte tillgång till trefasuttag utan får nöja sig med ett 230V-uttag (med 10-16 ampere) tar laddningen åtta till tio timmar.

Med fulladdat batteri är räckvidden på Volvo C30 Electric 164 kilometer, enligt NEDC-cykeln (som är mycket ”snäll”). Den nya snabbladdaren kan dock ge 20 kilometer extra räckvidd efter bara tio minuters laddning.

Volvo lanserar uppdaterad C30 Electric
Lennart Stegland, Vice President Electric Propulsion Systems, Volvo Car Group.

Siemens har också uppdaterat Volvo C30 Electric med en starkare motor som ger 120 hk (89 kW) och 250 Nm. Det räcker för att accelerera 0–70 km/h på 5,9 sekunder.

”Lägger man sedan till den innovativa snabbladdningslösningen, så kan våra kunder utnyttja bilen betydligt mer – både i tid och räckvidd”, säger Lennart Stegland, Vice President Electric Propulsion Systems, Volvo Car Group. ”Och detta sänker i sin tur totalkostnaden för bilen, eftersom kunden får fler kilometer till ett lägre pris.”

”Vi är stolta över att ha utvecklat denna unika lösning. Genom att kunna erbjuda fler tillgängliga timmar per dag, har vi tagit ett viktigt steg mot en kommersialisering av elektriska bilar, både inom den privata och offentliga sektorn”, tillägger Lennart Stegland. ”Vår målsättning är att vara först med den senaste tekniken inom elektrifiering. Den nya C30 Electric-flottan kommer att ge oss kontinuerlig feedback på teknik och funktionalitet, samtidigt som vi närmar oss en framtida serieproduktion”.

Annons
Annons
Rulla till toppen