Geely Emgrand KC – lyxbil med svenska gener

Volvos kinesiska ägare Geely vill skapa en ny lyxkryssare och ”Emgrand KC” är en försmak på detta. Känns linjerna välbekanta? Inte alls underligt – konceptbilen bygger på en mycket vanlig, svensk modell.
Annons

Geely Emgrand KC – lyxbil med svenska gener
Geely Emgrand KC ser rätt tjusig ut med sin coupéprofil och vi kan ana Peter Horburys inflytande i sin nya roll som chefsdesigner hos Geely. Och visst är det något väldigt välbekant med bilen? Fler bilder finns i bildkarusellen, klicka på bilden ovan för att hoppa dit.

Volvo ska inte bygga någon utmanare till Mercedes S-klass och BMW 7-serien, det vet vi numera sedan vd Håkan Samuelsson uttalat sig för Automotive News China:

Geely Emgrand KC – lyxbil med svenska gener
Håkan Samuelsson vill inte bygga en utmanare till S-klass.

”Vi har inga ambitioner att gå in i ett segment där vi skulle konkurrera med fordon som har V8 eller V12-motorer. Det skulle inte passa vårt varumärke,” sa Håkan Samuelsson.

Därmed ställer han sig på tvären mot Geelys styrelseordförande Li Shufu som direkt efter köpet av Volvo 2010 sa till tidningen Financial Times att ”För tillfället tävlar vi med BMW, Audi och Mercedes men vi har ingen modell som kan mäta sig med 7-serien och S-klass. Vi behöver fylla ut det tomrummet.”

Men även om vi inte får se några lyxlimpor från Volvo betyder inte det att Geely gett upp tanken på att konkurrera med Audi, BMW och Mercedes. En försmak på vad som snart kan komma är konceptbilen ”Emgrand KC” som just nu visas på Shanghai Auto Show. I sitt seriemässiga utförande får den sannolikt modellnamnet Emgrand EC9, en lyxig storebror till den betydligt enklare Emgrand EC7 som börjat säljas i Storbritannien.

Om ni tycker att det är något märkligt välbekant över Geely Emgrand KC beror det på att den tekniskt delar plattform med Volvo S80. Längden är 496 centimeter och axelavståndet på Emgrand KC anges till 288 centimeter, alltså lite längre än Volvo S80 (284 cm) men inte lika långt som den kinesiska S80L (298 cm).

Geely Emgrand KC – lyxbil med svenska gener
Peter Horbury tar ett varv till med Volvo S80, nu som ”lyxbil” hos Geely.

Tittar man vid foten på A-stolpen på Geely Emgrand KC syns släktskapet med Volvo S80 men takhöjden ser lite lägre ut och profilen är mer som en fyrdörrars coupé. Eftersom Volvo PV:s tidigare chefsdesigner Peter Horbury numera klättrat upp till att bli Geelys chefsdesigner kan vi även ana vissa drag från konceptbilarna Volvo Concept Universe och Volvo Concept You som båda visades 2011.

Att just Peter Horbury nu slussar fram S80 till ett nytt liv i Kina är extra intressant med tanke på att hans första design i Göteborg, som efterträdare till Jan Wilsgaard 1991, var konceptbilen Volvo ECC – den som blev grunden till det helt nya designspråket på Volvo S80.

Framöver kan vi vänta oss fler Geely-modeller med bygglåda från Volvos gamla modeller. Även nuvarande XC90 ska återuppstå som Geely/Emgrand-modell och det kan bli aktuellt med mer ”återanvändning”. Andra nyheter på kinesiska marknaden är nya Volvo V40 som lanseras just nu och ska komplettera Volvos utbud i Kina.

Annons
Annons
Rulla till toppen