Snart kan du köra dragrace med din BMW

Inför modellåret 2014 inför BMW en mängd nyheter. Fler motorer uppfyller Euro 6, fyrhjulsdriften xDrive erbjuds i nya modeller och de som gillar dragrace ska lystra extra noga. Nu finns nämligen ”launch control” i den åttastegade automatlådan. Och miljövännerna får också sitt – det går att ”segla”, det vill säga frihjula.
Annons

Snart kan du köra dragrace med din BMW
Till hösten blir det en tredje modellversion av 1-serie med fyrhjulsdrift, BMW 118d xDrive, med 143 hk. Flera av nyheterna sitter i den åttaväxlade automatlådan. Klicka på bilden ovan för att hoppa till bildgalleriet.

Även om våren precis har kommit igång förbereder sig bilindustrin inför hösten och ett nytt modellår, 2014. Då är det dags att uppdatera bilmodellerna efter semesterstoppet och hos BMW är det ovanligt välfyllt med nyheter.

Flera av nyheterna har sitt ursprung i den åttastegade automatlådan som återfinns i många av BMW:s modeller. ZF-lådan får från och med årsmodell 2014 ”launch control”. Systemet aktiveras, växelväljaren läggs i position ”S” och med nedtryckt bromspedal kan föraren fälla ner gaspedalen i botten och när sedan bromsen släpps portionerar motorn iväg precis lagom effekt för att ge en perfekt start. Launch control ska finnas hos 1-serien, 3-serien och 6-serien.

Samma modeller med den åttastegade automatlåda får också en ny funktion som BMW döpt till ”Eco Pro Mode”. I hastigheter mellan 50–160 km/h frikopplas motorn från drivhjulen när föraren lyfter på gasen (och inte trycker på bromsen).

BMW kallar det för att ”segla” och vi som är gamla nog att någon gång ha kört en Saab tvåtakt/V4 med frihjul skulle nog använda orden ”frihjula” eller ”åka på frihjul”. En vanlig trampcykel har samma funktion där pedalerna kan vara stilla i nedförsbacke.

Hur mycket bränsle man kan spara genom att ”segla” nämner inte BMW. De som valt till navigationssystemet Professional får extra hjälp i sitt bränslesparande genom att färdvägens begränsningar påtalas för föraren, till exempel när man är på väg in i ett samhälle med lägre hastighetsgräns. Systemet tipsar helt enkelt föraren om när det är optimalt att lyfta på gasen och ”segla” ner till den lägre hastigheten.

Fyrhjulsdrift i kombination med åttastegad automatlåda, BMW:s xDrive, har funnits förut och förra hösten kom xDrive även som tillval till BMW 1-serien. Men då var det bara till två modeller, BMW 120d xDrive och BMW M135i xDrive. Till hösten får dessa två sällskap av BMW 118d xDrive, med 143 hk, som ska erbjudas som både 3- och 5-dörrars.

Fyrhjulsdrift ska även erbjudas i BMW:s toppmodell 335d med 313 hk ur den raka dieselsexan. BMW 335d xDrive lanseras efter sommaren.

 

De strängare avgaskraven i Euro 6, eller EU6 som det skrivs ibland, närmar sig och BMW tänker förekomma med början till hösten. Från och med september rullar fler och fler diesel- och bensinmotorer ut i modellprogrammet som uppfyller Euro 6. Om detta innebär skillnader i effektuttag och bränsleförbrukning nämner dock inte BMW.

Slutligen berättar BMW att flera av de säkerhetssystem som började lanseras hos 7-serien nu ska ”sippra ner” till övriga modeller. Man ska även förbättra de olika funktionerna hos BMW ConnectedDrive.

Till sommaren kommer också en förbättrad, ny generation av BMW:s Night Vision till alla modeller i 6-serien och 7-serien. Systemet ska kunna samarbeta med ”Dynamic Light Spot” som lanserats till 5-serien och 7-serien, vilket innebär att strålkastarljuset riktas mot djur eller människor som Night Vision upptäckt. Hur systemen samarbetar går att se i videon ovan.

Annons
Annons
Rulla till toppen