Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension

NU FILM! Det har blivit dags för ytterligare en film i Fast & Furious-serien. Noga räknat nummer 6 i ordningen. På tok för många enligt vissa, men vi har sett filmen, och vår reporter är positiv.

Det har blivit dags för ännu en film i Fast & Furious-serien, den sjätte. Och ännu en gång utspelar sig i historien innan F&F3, men det som utmärker sig är att detta är upprinnelsen till just F&F3 vilket gör att F&F7 rimligen bör utspela sig efter F&F3. Krångligt? Nej, inte om man följt filmerna från starten 2001.

För att börja från början – filmen som rullar samtidigt som introtexterna är ett sammandrag av alla tidigare filmer och det är en fantastisk nostalgitrip för oss som sett alla de tidigare F&F.

Filmen tar vid där förra filmen slutade, en biljakt mellan Dominic Toretto (Vin Diesel) i sin Dodge Challenger och Brian O'Connor (Paul Walker) självklart i sin R35 GTR. De är på väg till ett BB där Mia (Jordan Brewster) har fött en son.

Den här gången behöver Luke Hobbs (Dwayne Johnson) hjälp att fånga en internationell terrorist vid namn Owen Shaw (Luke Evans), och han ber Dom om hjälp - och självklart vill han ha det gamla gänget med. För att få Dom och Paul att vara med, lockar Luke de med övervakningsbilder på Letty (Michelle Rodriguez)...?!

Som vanligt är det mycket action, explosioner och biljakter. Men till skillnad från till exempelvis film nr 1 (The Fast and the Furious) och nr 3 (Tokyo Drift) där själva byggandet av bilarna och biljakterna har en central roll, är scenerna med bilar i den här filmen onödigt krystade för platsa i F&F-serien.

De överdrivna streetracen från förr, som alla älskade att håna, finns inte längre med - men de hade sin F&F-charm vilket jag saknar. Ett ynka streetrace får vi se, och det är egentligen "bara" en korrekt återspeglad jakt genom Londons gator. Man har naturligtvis lagt in teknik, vapen och coola prylar för att få det att verka mer intressant men i slutändan är det explosioner och slagsmål som dominerar filmen.

I filmen får vi återse karaktärer som alla varit med i "familjen" tidigare, bland andra Roman (Tyrese Gibson), Tej (Ludacris) och Han (Sung Kang). Skådisarna gör ett så bra jobb som man kan förvänta sig. Ena stunden får vi se känslor och gripande scener (mycket tack vare att man "känner" personerna sen förr) men ibland blir det lite för mycket, som när man får se Dom i en Matrix-aktig scen rädda en person i luften.

Det som höjer betyget (förutom en lagom mängd humor) är sammanvävningen av filmerna bakåt (och i viss mån framåt). Man får en nostalgisk känsla av det som var viktigt i första filmen – att "familjen" är viktigast. Dessutom får vi vara med om två stora förändringar. En positiv och en rejäl cliffhanger som involverar ännu en person med skurkens efternamn – Shaw... (spelas av Jason Statham).

I de tidiga filmerna gick bildkvaliteten åt Top Gun-känsla, nu är bilden knivskarp, långt från den genomstekta solbrännan från första filmen eller nattmystiska driftingkänslan från 3:an. Det är lite trist.

Ljudet (i biografen) var inte helt optimalt, särskilt inte när man har en fet hemmabiograf hemma. Centerkanalen var alldeles för hög, på gränsen till plågsam. Explosionerna var däremot svaga och utan bas. Surroundeffekten var nästan obefintlig. Enda gångerna ljudet var fylligt och gav känsla i ryggraden var när musiken spelades. Och musiken var, som vanligt, mycket bra (släpps på album av Def Jam Records), allt från Hip Hop från Ludacris och Lil Wayne till elektroniska alster av Deadmau5 feat. Cypress Hill.

För att sammanfatta är detta en film väl värd att se, både för actionfantaster och de som följer och gillar F&F-serien. Men är man ett bilfreak och inte vill ha något annat blir man besviken. Personligen tycker jag behållningen är att man lyckas få ihop historien med karaktärerna och känslan från förr. Dessutom får man veta hur och varför Han blev påkörd i Tokyo – och av vem...

Skribent: Skyracer @Zatzy.com

Fast and Furious 6 måste jag se!
171
65