Mazda CX-5 får en lillebror – CX-3

Mazda tänker satsa sig ur bilkrisen. Med nya CX-3, som blir en storlek mindre än CX-5, ska Mazda utmana Opel Mokka – och suvarna blir extremt viktiga för att hålla uppe försäljningen.
Annons

Mazda CX-5 får en lillebror – CX-3
Drygt ett år efter nya Mazda 3, som visas upp i sommar, kommer också en suv-version: CX-3. Det ryktas också om en hybridmodell. Illustration: Schulte Design
Mazda CX-5 får en lillebror – CX-3
Läs mer om Mazdas nyheter under de kommande åren i ams 12/2013.

Mazda har haft en intressant utveckling under de senaste åren, från trötta 626 via Mazda 6 till suven CX-5. Men krisen i bilbranschen slår även mot Mazda, som just nu ligger under både Toyota, Nissan och Honda i försäljning.

Först ut i planen för att öka försäljningen blir en helt ny Mazda 3. Som vi skrev i ams 12/2013 lanseras Mazda 3 redan i sommar och den får i princip samma designspråk som Mazda 6.

Men något längre fram kommer också en mindre suvmodell, ett steg under CX-5. Logiskt nog får den heta CX-3. Storleksmässigt hamnar den i samma klass som Opel Mokka och Renault Captur. Med framhjulsdrift och en snål 1,6-litersdiesel ska utsläppen hamna på rimliga nivåer, men fyrhjulsdrift och större motorer ska också erbjudas.

Mazda CX-5 får en lillebror – CX-3
Designen är inte spikad men inspirationen kommer förstås från Mazda 6 och CX-5. Illustration: Schulte Design

Motorerna får tillägget Skyactiv, precis som i Mazda 6 och CX-5, vilket innebär att vikten hålls nere och att bensinmotorerna inte är turboladdade. Eventuellt kan Mazda också lansera en hybriddriven version av CX-3, med el- och bensinmotor.

Premiär för Mazda CX-3 blir sommaren 2014. Håll utkik efter auto motor & sport 12/2013 – där finns tre välfyllda sidor med Mazdanyheter, bland annat om försäljningen och valutakriget.

Annons
Annons
Rulla till toppen