Nya Skoda Octavia RS – tredje gången gillt

Tredje generationen Skoda Octavia RS är här och nu har vi de första bilderna. Toppeffekten höjs i både bensinturbon och dieselmotorn, samtidigt som förbrukningen sänks med 19 procent. Nya MQB-plattformen gör att vikten sänks på nya Octavia RS, trots att yttermåtten vuxit.
Annons

Nya Skoda Octavia RS – tredje gången gillt
Tredje generationen Skoda Octavia RS är här, eller rättare sagt – i höst kommer den till handlarna. Ganska diskret utseende för en RS-modell, eller vad säger ni läsare?

Utseendet på nya Octavia RS, den tredje generationen, har vi haft en ganska god bild av eftersom Skoda själva strulade till det tidigt och råkade publicera RS-bilder på sin sajt. Men nu är det alltså dags för den officiella lanseringen och vi har fått den första laddningen bilder tillsammans med de viktigaste faktauppgifterna – alla utom en.

I stora drag känner vi förstås igen de uppgraderingar som Skoda genomfört med sin tredje generation Octavia, både som halvkombi och som kombi – eller Combi som Skoda stavar det.

Bensinturbon får sin toppeffekt höjd till 220 hk och dieselversionen ökar också antalet hästkrafter till 184. Med manuell sexväxlad låda gör bensinversionen av Octavia RS 0-100 km/h på 6,8 sekunder och toppfarten anges till 248 km/h.

Turbodieseln gör 0-100 km/h på 8,1 sekunder, toppfart 232 km/h. Jämfört med föregående modeller har bränsleförbrukningen sjunkit med 19 procent. DSG-transmission finns som tillval, precis som förut, och stopp/start-system är standard.

Fler detaljer om Skoda Octavia RS finns i svenska pressreleasen, som går att ladda hem som pdf-dokument genom att klicka på länken.

Exteriört och interiört hittar vi de utsmyckningar som vi kan förvänta oss på en RS-modell från Skoda. Sportstolar, läderinredning, rostfria inlägg på pedaler och trösklar, RS-logotyper, med mera. Fälgdimensionerna sträcker sig från 17 till 19 tum, fördelat på fyra olika fälgmodeller, och däcken får hjälp med greppet genom den elektroniska diffbromsen XDS, som är standard. Jämfört med vanliga Octavia är RS-modellerna sänkta med 12-13 millimeter.

Vad var det då för något som vi saknar? Priset, förstås. När första generationen Skoda Octavia RS lanserades 2001 gjorde man en poäng av att priset per hästkraft var 1.000 kr – 180 hk för 179.000 kronor. Andra generationen Octavia RS tog ett kliv uppåt och även om många upplevde modellen som prisvärd var den inte ”billig” längre. Det kan vi nog förvänta oss hos tredje generationen Skoda Octavia RS också, men de svenska priserna får vi alltså vänta på ett tag till.

I Sverige har det sålts 3.400 Skoda Octavia RS sedan starten 2001. Leveranserna ska starta i höst och publik premiär för Octavia RS blir det på ”Festival of Speed” i Goodwood, England, 10 juli.

Annons
Annons
Rulla till toppen