Video: Så byggs Alfa Romeo 4C

Väntan på Alfa Romeo 4C har varit lång men äntligen ser vi ljuset i tunneln. 4C byggs på riktigt superbilsmanér i Maseratis fabrik i Modena. Kolla in videon!
Annons


Den anrika bilfabrikanten Alfa Romeo har några av de mest lojala märkesentusiasterna på denna jord. Mycket bygger naturligtvis på att Alfa bygger bilar med hjärtat fast utan den prislapp som sådant ofta kommer med (förutom senaste 8C då). Nu är man tillbaka på banan med en av de mest emotsedda bilarna på 2010-talet: Alfa Romeo 4C.

På grund av den omständliga monteringsprocessen kommer Alfa Romeo inte att bygga fler än 3.500 4C om året. När du ser videon förstår du varför. 

Redan från början var Alfa noga med att 4C skulle ha superbilsprestanda där varje hästkraft inte ska behöva släpa på mer än fyra kilo. Totalvikten för 4C är endast 895 kg! Den låga vikten åstadkoms genom ett generöst användande av lättviktsmaterial som kolfiber, aluminium, glasfiberförstärkt polyester (Sheet Moulding compund, SMC).

Alfa säger att man använt ”bara” tio procent kolfiber men att det upptar hela 25 procent av totalvolymen. Monocoquen är tillverkad av kolfiber men väger endast 65 kg. Andra strukturella delar, som tak, burbåge och ramverk fram och bak består av aluminium. Karossen är tillverkad av SMC. 

Enligt uppgift ska Alfa Romeo börja leverera de första 4C i september och de svenska priserna ligger runt halvmiljonstrecket

Källa: Carscoops

Annons
Annons
Rulla till toppen