Miljöbilsboom i Almedalen

När politikerveckan drar igång slåss Mitsubishi, Volkswagen och Toyota om vem som har den miljöbästa nyheten. Samtidigt utses bästa elbilskommunen.
Annons

Miljöbilsboom i Almedalen
Mitsubishi visar upp nya laddhybridversionen av Outlander på Almedalsveckan.

Snart är det återigen dags för politikerveckan i Almedalen på Gotland. Flera biltillverkare är på plats för att lansera olika typer av miljöbilar.

Mitsubishi har stora förhoppningar på den nya Outlander PHEV, som visas upp i monter 100. Laddhybriden drar 1,9 l/100 km, har konstant fyrhjulsdrift och kan köras på el i fem mil. Koldioxidutsläppet på 44 gram per kilometer gör den till supermiljöbil och priserna börjar på 419.900 kronor.

”De som kör fram och tillbaka till jobbet med en laddhybrid kan förutom att köra väldigt miljövänligt även spara många kronor på låga driftskostnader. Tack vare ett lågt förmånsvärde kan tjänstebilsförare dessutom spara tio tusentals kronor per år och samtidigt få en rymlig, fyrhjulsdriven bil säger Magnus Monié, vd för Mitsubishi Motors i Sverige.

Miljöbilsboom i Almedalen
Volkswagen E-Up har en elmotor på 82 hästar och 210 Nm samt en räckvidd på 15 mil. Tillsammans med gasdrivna Eco Up visas den i Bil Swedens monter i Visby Hamn.

Volkswagen passar på att visa upp den eldrivna versionen av citybilen Up. Detta blir Volkswagens första serietillverkade elbil och företaget anordnar dessutom ett seminarium om fossiloberoende teknik.

”Eftersom vår elbilssatsning startar på allvar i höst känns det bra att kunna visa upp vår första elbil just på Almedalsveckan, där många som har intresse av de här frågorna är samlade”, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige.

Miljöbilsboom i Almedalen
Basen för Toyotas bränslecellskoncept, som har det fantasifulla namnet FCHV-adv, är Toyota Highlander.

Flera biltillverkare har experimenterat med bränsleceller, bland annat BMW och Honda. Även Toyota har testat bränslecellshybrider sedan 1992 och senaste nytt är att tekniken ska lanseras 2015, i form av en sedanmodell.

Men innan dess visar Toyota upp bränslecellshybriden FCHV-adv i Almedalen. Den tankas med vätgas och släpper ut ren vattenånga. Karossen kommer från en Toyota Highlander, och bränslecellen omvandlar vätgasen till elenergi. Effekten motsvarar 122 hästar, räckvidden är 83 mil.
 

Även organisationen Gröna Bilister är på plats, för att utse Sveriges bästa elbilskommun. Finalisterna är Gävle, Jönköping, Malmö, Umeå samt en femte finalist som ännu inte är utsedd. Vinnaren presenteras onsdag den 3 juli.

Gröna Bilister har nyligen genomfört Elbilsrekordet, som gick ut på att ta sig mellan Ystad och Haparande utan avgaser.

Miljöbilsboom i Almedalen
Klicka för att läsa mer om Minis kampanj på Twitter.

Mini har varken elbilsteknik eller bränsleceller att visa upp, utan tar istället på sig rollen som ”fixare” i Almedalen. Mini ska alltså hjälpa till med logistiken för att politikerna inte ska behöva åka taxi. Kampanjen går att följa på Twitter under hashtagen #minifixar.

”Så snart vi ser att det finns ett uppdrag att utföra så skickar vi bilarna. Det kan handla om allt från att leverera en pizza klockan tre på natten till att fixa fram en ljudtekniker till ett seminarium som börjar om fem minuter”, säger Manuel Ferrer, seniorkonsult på Progress PR till Dagens Media.

Annons
Annons
Rulla till toppen