De ska köra 180 mil – på en tank

Peugeot 508 är bilen som går att köra längst på en tank – över 180 mil. ams-läsarna är tveksamma, men nu ska två testförare undersöka om det verkligen stämmer. Häng med!
Annons

De ska köra 180 mil – på en tank
Peugeot 508 1,6 e-HDi kommer 180 mil på en tank – enligt Peugeot. Förbrukningen ligger på 4 l/100 km och tanken rymmer 72 liter. Automatlådan MCP är standard.

När de svenska bilköparna började köpa dieselbilar, i samband med att de blev miljöklassade ”119-grammare”, blev också den längre räckvidden ett köpargument. Det utnyttjade bland annat Volvo med en framgångsrik kampanj för V50 DRIVe.

Tidigare i juni publicerade bilväljarsajten Facit en lista på de bilar som gick att köra längst på en tank. Peugeot 508 ”vann” med 180 mil, tack vare låg förbrukning och stor tank. Volvo S60 D2 kom på andra plats.

Men listan gällde den teoretiska räckvidden, och som vi visat i våra tester stämmer tillverkarnas angivna förbrukning nästan aldrig. I senaste upplagan av vårt eget långkörningsrace Targa Snålio blev det storvinst för de tre bilarna med sugmotor, medan de moderna turbomotorerna hade betydligt högre förbrukning än vad tillverkarna lovat.

Två bloggare på Facit.com ska nu utmana siffrorna och se hur långt det verkligen går att köra på en tank. Åsa Wallenrud, som bloggar på Facit och på Lilla Gumman, ställer upp i en Peugeot 508 medan Håkan Nilsson kör en Volvo S60.

De ska köra 180 mil – på en tank
Volvo S60 kom på andra plats i listan över bilarna med längst teoretisk räckvidd: 174 mil. 3,9 l/100 km och 68 liters tank.
De ska köra 180 mil – på en tank
Åsa Wallenrud och Håkan Nilsson ska försöka köra 180 mil på en tank. Kan det lyckas?

Full Tank Challenge tjuvstartar på Skeppsholmen i Stockholm på måndag den 8 juli klockan 8.00. De två förarna tar sig ned till Köpenhamn där den officiella starten går. Därifrån ska de försöka ta sig så långt det går mot slutmålet Saint-Tropez.

”Jag är både upprymd och lite skraj. Jag är ju hon som älskar snabba bilar, köra på bana och vara först från rödlysen. Nu ska jag i flera dagar köra förnuftigt! Det blir en utmaning inte bara för Peugeot utan även för mig. Jag tar det på största allvar och suger i mig all information jag kan få om ecodriving”, skriver Åsa Wallenrud på Facitbloggen.

Vad tror du – lyckas förarna ta sig 180 mil på en enda tank?

  • Så följer du Full Tank Challenge

Via Twitter under hashtaggen #fulltankchallenge
På Åsa Wallenruds blogg
På Håkan Nilssons blogg

Annons
Annons
Rulla till toppen