Nissan ska bygga ”Super-Twizy”

Etienne Henry är produktstrateg hos Nissan och i hans spåkula finns en mer påkostad version av Renault Twizy, som snabbt blivit en uppskattad citytransportör. Kan vi hoppas på att Nissan gör verklighet av den lutande konceptbilen Land Glider?
Annons

 

Ni som följer auto motor & sport regelbundet har inte kunnat undgå att den lilla elbilen Renault Twizy snabbt blivit en favorit på redaktionen. Det är något oemotståndligt charmigt med en bil som är rakt på sak, utan servoassistans någonstans och inte ens dörrar som skydd mot vädrets makter. Dörrar är i och för sig överskattade, kör man bara tillräckligt fort regnar det inte in…

I en intervju med Automotive News berättar Nissans produktstrateg Etienne Henry att man jobbar med en ”innovativ elbil, en typ av uppgraderad Twizy” (som byggs av koncernkollegan Renault). Enligt Etienne Henry ska den nya elbilen kombinera fördelarna hos en pigg och smidig motorcykel, samtidigt som den ger komfort och väderskydd som en traditionell personbil.

Nissan visade 2008 upp konceptbilen Land Glider, som i exteriör dimension påminner om Renault Twizy, men där som en innovativ finess kunde luta karossen i kurvorna – ungefär som en tvåhjulig motorcykel.

”Det var en intressant konceptbil med utmanande men också meningsfull teknik,” kommenterade Etienne Henry till Automotive News – dock utan att vilja säga om den tekniken ska användas på Nissans kommande elbil.

Bilar som kan luta inåt i kurvor är ingen ny idé och en av de mest kända är Carver, som gick i konkurs 2009. Även Toyota har testat tekniken och senast på Genèvesalongen i våras visade man upp den trehjuliga Toyota i-Road (se filmen nedan), som tydligen ska tillverkas i en mindre serie.

 

Källa: Automotive News (prenumeration krävs)

Annons
Annons
Rulla till toppen