Camry är bäst – 10 miljoner säger så!

Det står dubbla tårtor hos Toyota i den här veckan. På den ena tårtan står det ”Toyota Camry 10 miljoner i USA” och på den andra ”Toyota Prius 3 miljoner”. Det finns all anledning att fira, alltså!
Annons

Camry är bäst – 10 miljoner säger så!
Kom tillbaka Camry – allt är förlåtet! Hade kunderna i Europa själva fått bestämma hade nog Camry funnits kvar, men Toyota vill minska CO2-utsläppet och valde därför bort den största personbilsmodellen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Väldigt många amerikaner hävdar med bestämdhet att Toyota Camry är den bästa bilen man kan ha. Den första Camry lanserades i USA 1983 och det året såldes 52.651 bilar, enligt de amerikanska myndigheterna är fortfarande 773 av dessa ”83:or” i trafik än idag. Numera är Toyota inne på sin sjunde generation Camry.

Resten är historia, som det brukar heta, och sedan elva år tillbaka är Toyota Camry den personbilsmodell som säljer bäst i USA. Camry nummer 10 miljoner tillverkades nyligen och det råkar alltså sammanfalla med Camrys 30-årsjubileum i USA.

Bästa året i USA var 2007 då det såldes 470.000 Camry i USA, numera säljs det ”bara” kring 300.000 Camry om året.

I Sverige och Europa kan vi som bekant inte köpa några nya Camry längre, femte generationen från 2002-2006 var de sista som såldes och årsmodell 2004 blev den sista (även om en del privatimporterade Camry av senare årsmodell letat sig hit). Lite synd kan man tycka, då bland annat statistiken från Bilprovningen visade att just Camry var en av de mest felfria bilmodeller som fanns på den tiden.

Men även Toyota Prius har anledning att fira då man enligt färska uppgifter sålde sin ”tre miljonte” bil under sista veckan i juni. Prius lanserades 1997, främst avsedd för japanska marknaden men exporten till USA startade år 2000. Andra generationen Prius kom 2003, den tredje och nuvarande generationen lanserades 2009.

Numera har Toyota Prius vuxit ut till att även omfatta sjusitsiga Prius+ och laddhybriden Prius Plug-in Hybrid. Som halvbrorsor till Prius-familjen kan vi även räkna in Toyota Auris Hybrid, med samma drivlina som i Prius, samt Yaris Hybrid.

Toyota Prius säljer mycket bra på flertalet marknader, inte minst i Japan där Prius längre varit den mest populära personbilen. Populariteten i USA verkar också hålla i sig, cirka varannan tillverkad Prius går till den amerikanska marknaden. Enda landet där Prius inte lyckats är Kina, förmodligen på grund av ett relativt högt pris.

Camry är bäst – 10 miljoner säger så!
Populära Toyota Prius verkar hitta nya anhängare hela tiden. Senaste Prius Plug-in Hybrid ger längre körsträcka på enbart eldrift.
Annons
Annons
Rulla till toppen