Topplista: Europas 6 bästa bilvägar

Lagom till bilsemestern tipsar Sport Auto om sex roliga och vackra bilvägar som du kommer minnas länge. En av dem är testförarnas favoritväg i Sverige.
Annons

På bilsemestern är det enkelt att bara ta den snabbaste vägen – men det är roligare att svänga av på en kurvig landsväg. Mindre vägar bjuder ofta på båda körglädje och vacker utsikt. Tyska Sport Auto har listat sex av Europas bästa vägar.

Missa heller inte att kolla in Sveriges roligaste vägar, som ams-läsarna själva har skickat in!

Topplista: Europas 6 bästa bilvägar
Silvretta-Hochalpenstraße i Österrike är en höjdpunkt för alla som gillar att köra bil. Foto: vtveen/Creative Commons/Flickr

Österrike: Silvretta Hochalpenstraße
Den här läckerbiten sträcker sig över 32 spektakulära kurvor till den högsta punkten, som ligger 2.032 meter över havet. Vägen används i klassikerrallyt Silvretta och är snöfri mellan maj och november. En nackdel är att vägen är avgiftsbelagd (11,50 euro). Det gäller också att ta det lugnt bland alla turistbussar.

Spanien: Mallorca
Mallorca är mer än bara sol och stränder. Ön gör sig bäst i en cabriolet. På västra sidan är utsikten fantastisk. Ön visar sig från sin bästa sida tidigt på året, det är mycket turisttätt från påsk och framåt.

Italien: Mille Miglia
Kultrallyt körs varje år från Brescia till Rom och tillbaka, och det är roligt att följa i Mille Miglias spår. Här finns både kurvglädje och vackert landskap. En höjdpunkt är sträckan mellan Radicofani och Siena. Den som inte orkar med alla 160 mil kan förstås åka enstaka etappsträckor.

Frankrike: Tour de France
Vägarna som cyklisterna kör på i Tour de France är några av Europas bästa. Detta är inget för höjdrädda! Åk gärna från Tarbes via Col d’Aspin och Col de Peyresourde till kurorten Luchon som har flera sköna varmbad.

Frankrike: Rallye Monte Carlo
Där rallylegenderna en gång for fram på bredställ kan även ”vanliga” bilförare njuta. Vägen bjuder på stora höjdskillnader och en höjdpunkt är bergspasset Col de Turini (1.607 meter över havet). Rallyvägen slutar i La Bollène-Vésubie, och då ligger Monaco bara några mil bort.

Sverige: Testförarnas favorit
Varje år fångas hundratals spionbilar i norra Sverige under vintertesterna. Testförarnas favorit är vacker både sommar- och vintertid och går mellan Arvidsjaur och Kiruna. I Jokkmokk kör man också över polcirkeln.

Kolla också in Sveriges roligaste vägar!

Annons
Annons
Rulla till toppen