Så mycket rasar försäljningen i Spanien

Spanien visar att den europeiska bilkrisen ännu inte är slut. Bilförsäljningen är den lägsta på 24 år.
Annons

Så mycket rasar försäljningen i Spanien
Seat Ibiza utmanas av Opel Corsa om förstaplatsen. Den spanska bilförsäljningen minskade med fem procent mellan januari och juni.

Spaniens 10-i-topp

1. Seat Ibiza
2. Opel Corsa
3. Volkswagen Polo
4. Seat Leon
5. Nissan Qashqai
6. Renault Clio
7. Peugeot 208
8. Volkswagen Golf
9. Renault Mégane
10. Opel Astra

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen i Europa. Det visas inte minst av bilförsäljningen, som minskade med fem procent under årets första sex månader, enligt Best Selling Cars Blog.

Minskningen innebär att bilförsäljningen nu är lägre än 400.000 bilar årligen, för första gången sedan statistiken började publiceras 1989.

Småbilar är den populäraste bilklassen i Spanien och förstaplatsen intas av Seat Ibiza (som dock backar med 13 procent). Den utmanas av Opel Corsa, som ökade med 20 procent jämfört med förra året.

Positivt för Seat är dock att nya Leon ökade med hela 30 procent och numera återfinns på fjärde plats i statistiken. Dessutom har biltillverkningen i Spanien faktiskt ökat med 4,4 procent mellan januari och maj 2013.

”Flera stora biltillverkare har offentliggjort att de ska öka bilproduktionen i Spanien med nya investeringar. Bland annat Ford, Peugeot och Citroën”, säger Luis Martínez Arévalo, som jobbar med ekonomi och marknadsföring på Spaniens ambassad i Stockholm.

• Ser ni ”ljuset i tunneln” för Spaniens ekonomi?

”Som tur är börjar vi se att slutet av tunneln kommer närmare och närmare. Men det krävs ändå mycket arbete för den spanska regeringen och det spanska folket för att kompensera våra tidigare misstag.”

Annons
Annons
Rulla till toppen