Nya Seat Leon ST rymmer mer än Volvo V70

Seat lanserar en kombiversion av Leon på bilsalongen i Frankfurt. Nykomlingen utmanar koncernsyskonen Golf och Octavia – och lastar mer än folkhemsfavoriten V70.
Annons

Nya Seat Leon ST rymmer mer än Volvo V70
Seat storsatsar på den europeiska marknaden med nya Leon ST. Kan den locka svenska bilköpare från koncernsyskonen Octavia och Golf?

Seat har länge haft ekonomiska bekymmer men en ljuspunkt är trots allt att försäljningen av Leon går över förväntan. Nu kommer också en kombiversion av Leon, och på Seatspråk heter det ST.

Som vi kan se är det en något förlängd Leon med ett riktigt kombiutrymme. Överhänget bak är större, men man har ändå fått till slanka linjer i det spanska designhuset. Även taklinjen har ändrat form.

ST står för Sports Tourer, och detta är alltså en systermodell till Golf Sportscombi. Modellerna bygger på samma bottenplatta, liksom koncernsyskonet Skoda Octavia.

Motorutbudet bli detsamma som för vanliga Leon vilket innebär bensinmotorer på mellan 85 och 180 hästkrafter samt dieslar på mellan 90 och 184 hästkrafter. Rykten säger också att en Cupra-modell ligger i pipelinen för den som vill ha lite mer krydda i sin spanska anrättning. Med tanke på att Ford erbjuder Focus ST även som kombi är det inte omöjligt att vi också får se en Seat Leon Cupra ST i framtiden.

Nya Seat Leon ST ska locka kunder från bland andra Ford Focus och Chevrolet Cruze. Men framför allt kommer konkurrensen inifrån: Skoda Octavia, Volkswagen Golf Sportscombi och Seat Leon ST bygger alltså på samma teknik och får inte särskilt stora skillnader prismässigt. Vilken skulle du valt?

Seat kommer att visa upp Leon Sports Tourer på bilsalongen i Frankfurt i september.

Uppdatering kl 22.00: Seat har nu släppt alla detaljer om nya Leon ST, som blir 27,7 centimeter längre än femdörrarsversionen av Leon.

Bagageutrymmet är 587 liter stort (1.470 liter med nedfällt baksäte). Konkurrenten Ford Focus Kombi rymmer 490 respektive 1.516 liter, medan koncernsyskonet Volkswagen Golf Sportscombi slår till med 605 respektive 1.620 liter. Som jämförelse kan nämnas att Volvo V70 lastar 575 respektive 1.600 liter.

Annons
Annons
Rulla till toppen