Ternström: Le som om du vore en jubelidiot

Bilsemestern i Europa blir roligare om du ler, enligt Peter Ternström. "I alla länder förutom Sverige får du garanterat ett leende tillbaka."
Annons

Ternström: Le som om du vore en jubelidiot
Peter Ternströms leende räddade honom från att hamna i franskt häkte.

Ju mer du ler, desto lyckligare blir du. Du har ingen aning om varför. Men på något underligt sätt känner du dig glad. Le hela tiden, även när någon inte ser. Le mot främlingar. I alla länder förutom Sverige får du garanterat ett leende tillbaka. Och kan utnyttja tillfället att starta en konversation.

Om en man ler mot dig så kanske du antar att han är bög. Glöm det. På kontinenten är ett leende en markör. Det betyder ”jag är framgångsrik och lycklig”. Ju mer framgångsrik, desto större leende. Inte att han vill ligga med dig. Ju mer du ler mot främlingar, desto lyckligare verkar du. Och ju lyckligare du verkar, desto fler nya vänner får du.

Ditt leende är samtidigt ett kraftfullt vapen. Ditt leende kan nämligen vara lösningen på många riktigt jobbiga situationer. Vet du hur svårt det är att tillrättavisa eller skälla ut en leende person? Det är i princip omöjligt.

För två år sedan körde jag min då helt nya Mercedes CLK 63 AMG Black Series genom Mont Blanc-tunneln. Norrut, från Italien mot den Franska sidan. Elva och en halv kilometer tunnel i 90 km/h är väldigt svårt att klara av för mig. Då tunneln var i princip tom på trafik så rullade jag ned rutorna. Gasade på. Och njöt av sången i den 6.2 liter stora V8’an. Det lät ljuvligt. Mont Blanc-tunneln blev mitt privata musikinstrument som förstärke ljudet på ett alldeles underbart sätt. Jag blev som förtrollad. Och gasade lite till.

När jag kom ut ur tunneln hade polisen spärrat av vägen. Hela fyra polisbilar stod i min väg. Med skrikande däck och stor förskräckelse lyckas jag få jag stopp på två ton Mercedes utan att köra rakt igenom deras, i jämförelse, fjäderlätta Renault Meganer.

”Vi har hört vrål från en Nascar-bil i över 3 minuter. Sedan kommer du som skjuten ur tunneln som en kanonkula.”

Tunneln var inte bara mitt privata musikinstrument. I varje ände av tunneln fungerade tunneln även som en megafon. De hade knappt kunnat föra en normal konversation. De hade hört min ursinniga AMG V8 på flera kilometers avstånd. Och i lugn och ro kunnat förbereda sig på att stoppa mig på det mest spektakulära sätt du kan föreställa dig.

I denna situation var jag inte kaxig. Men chansade allt på ett kort. Mitt bländvita leende. Ett emormt tandfyllt leende som är dopat med väteperoxid sedan många år tillbaka. Jag log som aldrig förr. Och den franska poliskåren hade aldrig en chans. Vad som skulle bli en natt i häkte och beslagtagen bil blev en mild tillrättavisning av en division fnissande polismän.

Vad hände här egentligen? Jo, när du ler så händer något märkligt. Personen du ler mot ställer sig undermedvetet frågan varför du är så lycklig. Och lycka är prioritering nummer ett för alla människor på jorden. Även för franska poliser. De slutade tänka på mitt vidriga brott mot trafikreglerna i Mont Blanc-tunneln. Alla ville innerst inne veta varför jag var så glad. Hur de själva kunde bli lika lyckliga. Och lät mig gå helt utan påföljd. Jag lyckades till och med få dem att ställa upp på en gruppbild innan jag åkte vidare.

Ditt leende besitter samma pulvriserande kraft som en atombomb. Använd det så ofta det går. Du kommer kunna manipulera folk till höger och vänster. Även poliser. Samtidigt så blir du en lyckligare person. Testa så förstår du.

Annons
Annons
Rulla till toppen