Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift

Goda nyheter för Alfa Romeo-entusiaster – märket ska tredubbla försäljningen och återgå till bakhjulsdrift i den nya modelloffensiven som börjar 2015. Dessutom kommer inte en, utan två nya suvar.
Annons

Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift
Under hösten lanseras den bakhjulsdrivna sportbilen 4C. Några år senare följs den upp av två större sedanmodeller och två nya suvar.
Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift
Alfa Romeo 166 får en bakhjulsdriven ersättare om tre år.

Alfa Romeo har just nu bara två modeller i programmet – Mito och Giulietta – men snart blir det ändring. Förutom den nya sportbilen 4C, som börjar säljas i höst, lanserar Alfa Romeo också den första bakhjulsdrivna modellen på många år redan 2015. Den blir ett viktigt steg för att lyfta Alfa Romeos försäljning från 100.000 till 300.000 bilar årligen – ett ambitiöst mål satt av koncernchefen Sergio Marchionne.

Det handlar först och främst om en utmanare till BMW 3-serie, som hos Alfa Romeo går under namnet Giulia. Den lanseras ungefär samtidigt som nya Jaguar XS, som ger sig in i samma klass.

Ett år senare, 2016, visas också en större sedanmodell upp, i samma storleksklass som BMW 5-serie. Den kan eventuellt få heta Alfetta och kan också dyka upp som kombi (Sportwagon på Alfa Romeo-språk).

Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift
Alfa Romeo 159 är nedlagd och det är hög tid för en ersättare. Om vi får tro uppgifterns från Car Magazine dyker nya Giulia upp 2015.

Att gå över till bakhjulsdrift är ett vågat beslut. Som jämförelse kan nämnas att BMW gör precis tvärtom, och går över till framhjulsdrift på flera nya modeller. Framtiden för de framhjulsdrivna modellerna som finns i Alfa Romeos program just nu, Mito och Giulietta, är osäker.

”Visst, både design, italiensk flärd och hög kvalitet är viktigt. Men det är omöjligt att utmana Audi, BMW och Mercedes om du inte kan matcha tyskarnas dynamik och körglädje”, säger en källa till Car Magazine.

De nya, bakhjulsdrivna Alfa Romeo-modellerna ska utvecklas tillsammans med Maserati. Den nya, gemensamma plattformen ska innebära låg vikt och lång hjulbas. Alfa Romeo får också ta del av ZF:s 8-stegade automatlåda, Maseratis V6-motor och hybridteknik.

När de båda sedanmodellerna Giulia och Alfetta är lanserade ska Alfa Romeo också visa upp två nya suv-modeller.

2017 kommer en ”CAV” (Compact Acitivity Vehicle) som blir ungefär lika stor som en BMW X1. 2018 dyker också en ”SAV” upp, en Sports Activity Vehicle som ska konkurrera med BMW X3 och Audi Q5.

Annons
Annons
Rulla till toppen