Här är nya Mini Cooper

Snart lanseras nya Mini Cooper, som får en helt ny, trecylindrig bensinmotor och fräck design. Men BMW skrotar också planerna på en eldriven Mini – den kommer inte ens som hybrid. Rätt eller fel?
Annons

Här är nya Mini Cooper
BMW lanserar nya Mini i höst med helt nya bensin- och dieselmotorer, och eventuellt också med 8-stegad automatlåda. Däremot kommer den inte som hybrid eller med eldrift. Bilen testas just nu på Nürburgring. Foto: SB Medien
Här är nya Mini Cooper
Är du nyfiken på hur nästa Mini kommer se ut – kolla in konceptet Mini Vision.

Premiären för nya Mini Cooper dröjer till bilsalongen i Los Angeles i november. Men tack vare vår spionfotograf har vi fått nya bilder och en del nya faktauppgifter om tredje generationen Mini.

BMW lanserar den helt nya plattformen UKL1 för Mini Cooper. Den ska också ligga till grund för BMW:s mindre bilar med framhjulsdrift. ”Gokartkänslan” som vi vant oss vid med Mini ska finnas kvar, lovar Minicheferna.

Förutom Mini Cooper kommer en mängd nya karossvarianter. Enligt Autocar kan vi förvänta oss både en femdörrarsversion, en familjevänlig mpv och en roadster, förutom de redan kända modellerna (cabriolet, Countryman och Paceman). Dessutom kommer en ny Clubman, som nu får en bakdörr på varje sida.

Här är nya Mini Cooper
Interiören känns igen, men infotainmentsystemet Mini Connected får en uppdatering och som tillval finns head up-display. Foto: SB Medien

Samtidigt som BMW visar upp nya Mini lanseras också den nya, trecylindriga motorn på 1,5 liter. Den får mellan 120 och 190 hästkrafter. Eftersom motorn är modulär kan den enkelt byggas ut med ytterligare cylindrar. Mini Cooper S och John Cooper Works får en fyrcylindrig version av motorn på 200 respektive 280 hästkrafter.

Tvärt emot vad man kan tro uppger Autocar att Mini varken kommer lansera Mini som hybrid eller med eldrift. För några år sedan experimenterades det med både BMW ActiveE och Mini E, men nu är det istället BMW i3 som tar över den rollen. De snålaste Minibilarna får dieselmotorer.

Designen tar inte alltför stora steg från den nuvarande modellen. Det retroinspirerade stuket finns kvar, men nya Mini blir mer aerodynamisk än den nuvarande modellen för att spara bränsle. Konceptet Mini Vision ger en bra bild av hur nästa Mini kommer se ut.

Annons
Annons
Rulla till toppen