Hyundai i10 – helt ny, liten men större

Nya i10 är ett stort kliv för Hyundai. Den helt nya plattformen växer på längden och bredden, samtidigt som taklinjen sänks och innerutrymmena är klassledande – enligt Hyundai. Helt nya Hyundai i10 är designad och utvecklad i Rüsselsheim, för europeiska behov, och byggs i Turkiet.
Annons

Hyundai i10 – helt ny, liten men större
Nya Hyundai växer lite på längden och bredden, men blir samtidigt lägre. Några dieselmotorer verkar inte vara aktuellt för nya Hyundai i10. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Hyundai i10 har blivit en storsäljare på många marknader, men kanske främst i de länder där de mindre bilmodellerna är mera efterfrågade. I Sverige är det inte så vanligt att möta en Hyundai i10, men kanske kan det bli ändring på det när man nu lanserar en helt ny generation i10.

Hyundai låter oss bara få tre bilder på i10 och väldigt lite fakta, ännu så länge. Hyundai nämner till exempel inget om motoralternativ och förbrukning/prestanda. Men som vi förstått det från insatta källor är det två välkända bensinmotorer på 1,0 respektive 1,2 liter som är aktuella – trecylindrig respektive fyrcylindrig.

Som ni nog gissat redan lånas dessa två motorer från koncernkollegan Kia Picanto och ger i så fall 69, alternativt 85 hk. Något dieselalternativ är inte aktuellt, åtminstone inte vid lanseringen.

Hyundai i10 – helt ny, liten men större
Hyundai är ännu så länge rätt förtegna om detaljerna på nya i10. Men vi lär få reda på mer under Frankfurtsalongen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Utgående Hyundai i10 är 3.585 millimeter lång men med nya plattformen växer i10 80 millimeter, alltså 3.665 millimeter. Bredden ökar med 65 millimeter till 1.660 millimeter medan takhöjden sänks med 50 millimeter (till 1.490 mm). Axelavståndet växer med måttliga 5 millimeter och det korta överhänget bak är kvar, något som vi konstaterade när de första spionbilderna på Hyundai i10 kom.

Den nya plattformen på Hyundai i10 gör att lastutrymmet växer från 225 till 252 liter. Hyundai själva hävdar att nya i10 ska erbjuda klassens bästa benutrymme och lastvolym.

Produktionen i Izmit, Turkiet, ska starta på allvar i september och fabriken har byggts ut för att kunna möta efterfrågan av Hyundai i10. 90 procent av alla Hyundai som säljs i Europa är också byggda i den här regionen.

Hyundai i10 – helt ny, liten men större
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen