Infiniti Q30 Concept – starten på en ny era

Designern Alfonso Albaisa visar vart Infiniti är på väg med nya Q30 Concept, som ska premiärvisas på Frankfurtsalongen. Tekniken lånas från Mercedes och Q30 blir en de viktigaste modellerna för att Infiniti ska växa på allvar i Europa.
Annons

Infiniti Q30 Concept – starten på en ny era
Det återstår att se hur mycket av designen på Infiniti Q30 Concept som bibehålls på produktionsbilen. Nya Q30 ska byggas i Nissans fabrik i Sunderland, Storbritannien, och följs förmodligen också av en crossover med namnet QX30. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Samma plattform som nyttjas till Mercedes CLA ska bli startpunkten på Infiniti Q30, en europeiskt anpassad lillebror till redan visade Infiniti Q50.

Infiniti kallar Q30 för ”Premium Compact”, vilket gör att den storleksmässigt i kompaktklassen och förmodligen får en längd på 4,2–4,5 meter. Drivlinorna hämtas förmodligen från Mercedes utbud av fyrcylindriga motorer, som en del av det samarbete mellan Mercedes, Renault och Nissan/Infiniti som inleddes 2010.

Infiniti Q30 ska lanseras 2015 och nu får vi ett första smakprov av den nya modellen i form av en skiss – ”Infiniti Q30 Concept”. Bilen ska premiärvisas på Frankfurtsalongen 10:e september och Q30 Concept blir första bilen som skapats av Alfonso Albaisa, chef för ”Executive Design” hos Infiniti.

Även om designspråket är nytt så är det uppenbart att Alfonso Albaisa sneglat på Infiniti Etherea Concept från början av 2011 och den hala Infiniti Emerg-E Concept året därpå. Däremot går det inte att känna igen speciellt mycket från Infiniti LE Concept, som vi såg i Paris förra hösten.

Det återstår att se hur mycket av linjerna som bibehålls på produktionsbilen, som för övrigt ska byggas i Nissans fabrik i Sunderland, Storbritannien. Infiniti använder förmodligen Q30 för att även skapa en crossover, sannolikt döpt till Infiniti QX30, med trolig lansering 2016.

Annons
Annons
Rulla till toppen