Opels nya 1,6 turbomotor ger 200 hk

Motorprogrammet förnyas och Opels senaste nytillskott – 1,6-liters SIDI Turbo med 200 hk – erbjuds först i cabrioletmodellen Cascada. Den nya turbomotorn är speciell på flera sätt, bland annat använder Opel återigen gjutjärn i motorblocket.
Annons

Opels nya 1,6 turbomotor ger 200 hk
Den nya prestandamotorn från Opel ger 200 hk och kompletterar den redan befintliga 1,6-liters turbomotorn med 170 hk. Under dessa finns två 1,4-liters Ecotec-motorer med 120 respektive 140 hk. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Kraven på bättre bränsleförbrukning och EU:s nya avgasnorm Euro 6 gör att de flesta biltillverkare måste förnya sina motoralternativ. Redan förra sommaren deklarerade Opel att man förnyar hela motorutbudet och nu börjar de nya drivlinorna hitta ner i bilar som vi kan hitta ute hos handlarna.

Tidigare i veckan berättade vi om att den nya trecylindriga turbomotorn 1,0 SIDI debuterar i Opel Adam. Trepipen ger 115 hk och ett brett vridmoment.

I höst är det premiär för en ny prestandaturbo på 1,6 liter och den ska först erbjudas i Opel Cascada, men senare successivt spridas ut i modellprogrammet. Det innebär sannolikt att nya 1,6 SIDI Turbo snart återfinns även hos Astra och Insignia. Det vore kul att se den hos Corsa och Adam också – men det kanske är att hoppas på för mycket?

Nya 1,6 SIDI Turbo ger 200 hk och kortvarigt 300 Nm med ”overboost”. Det ger Opel Cascada en toppfart på 235 km/h. De preliminära förbrukningssiffrorna i Cascada är 6,7 l/100 km med CO2-utsläppet 158 g/km.

För att tåla det höga cylindertrycket har Opel valt att göra motorblocket i gjutjärn, eller ”gråjärn” med hög andel grafit för att öka hårdheten och styrkan. Gjutjärn kan låta gammaldags men de nya materialen ger bra styrka i förhållande till vikten och har dessutom en bättre ljuddämpning jämfört med aluminium.

 

En av de saker som skiljer nya 200 hk turbomotorn från redan befintliga 1,6 Ecotec med 170 hk är att kompressionsförhållandet sänkts, från 10,5 till 9,5:1.

Fram till 2016 ska Opel introducera tre helt nya motorfamiljer i totalt 23 nya modeller. På motorsidan innebär det att 80 procent av alla drivlinor är ersatta med nya motorer.

Opels nya 1,6 turbomotor ger 200 hk
Opel Cascada blir först ut med nya 200 hk turbomotorn, går att beställa från och med i höst. Men ganska snart lär vi få se fler Opel-modeller med samma motoralternativ. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen