Jay Leno provkör Camaro Z/28 – först av alla

Camaro Z/28 är byggd för att äta upp europeiska sportbilar till frukost med sitt racingstuk och 500 hk stark, 7,0-liters V8. Ingen utanför GM fått provköra bilen, tills nu, och givetvis är det programledaren Jay Leno som blir först. Se videon och njut!
Annons

 

Bilentusiasten och programledaren Jay Leno har ett drömläge. Biltillverkarna står i kö för att visa upp sina nya modeller och den här gången är det en frostvit Chevrolet Camaro Z/28 som står redo i Jay Leno’s Garage.

Ni minns nog att Chevrolet – efter många spionfilmer och smakprov – i våras drog av täcket på den återfödda muskelbilen Camaro Z/28. Den nya Z/28 har skapats i samma anda som sin anfader från 1967 och har inte kompressormotorn LSA från Camaro ZL1 utan en hårdkompad 7,0-liters sugmotor från från Corvette Z06. Den exakta toppeffekten är och förblir hemlig ett tag till, men är ”över 500 hk” enligt GM.

Manuell växellåda är enda alternativet till nya Camaro Z/28, precis som 1967. Växellådan har oljekylning, slutväxeln har diffbroms och antispinnfunktionen som föraren kan justera. Brembo levererar sin keramiska Matrix-bromsskivor och solida monoblock-bromsok till Z/28. Fram sitter skivor som mäter 394×36 millimeter, bak 390×32 millimeter.

Vikt sparade GM också genom att ge Z/28:an 19 tumsfälgar, vilket var den viktmässigt optimala storleken istället för 20 tum. De smidda 19-tumsfälgarna sparar 19 kilo jämfört med de 20-tumsfälgar som sitter på Camaro SS och ZL1. På fälgarna har man monterat Pirelli PZero Trofeo R-däck och ovanligt nog är det samma bredd runt om på alla fyra hjulen: 305/30ZR19.

Alla dessa fakta berättar Al Oppenheiser, chefsingenjör för Chevrolet Camaro, för Jay Leno. Men det stannar alltså inte vid en presentation och Jay Leno tar ut Camaro Z/28 på en provtur utanför Los Angeles. Den här gången blir ovanligt nog inte Jay Leno stoppad av polisen – men det borde han ha blivit, det ser ut att gå fort och V8-motorn låter ljuvligt när den får sträcka ut.

Har du inte fått nog av Al Oppenheiser och Camaro Z/28 finns det ett klipp till från YouTube med de båda, längst ner på sidan.

Annons
Annons
Rulla till toppen