Audis nya lyxlimpa med Matrix-teknik

I onsdags presenterade Audi sina uppgraderade, ansiktslyfta Audi A8 och S8. Prestanda har förbättrats i motoralternativen, det finns en snål hybridmodell och Audis nya ”Matrix LED-strålkastare” bygger upp helljuset med 25 rörliga lysdioder.
Annons


I väntan på den helt nya generationen Audi A8 – som förmodligen kommer 2016 – är det nu dags för ett ansiktslyft av den befintliga modellen. Parallellt med A8 uppdateras även sportmodellen S8.

Audi sände premiärvisningen av A8 live på nätet på sen egen kanal, Audi MediaTV (se rutan nedtill). Nyheterna består främst av försiktiga, yttre modifieringar och hur de ser ut kan vi se i videon (rutan ovan) på Audi A8L W12.

Motoralternativen i Audi A8 har har blivit effektivare och mera kraftfulla i det ”facelift” som presenteras idag till Audi A8. Bland nyheterna i den uppgraderade Audi A8 finns bland annat nya strålkastare där helljuset byggs upp av 25 lysdioder. Varje LED-lampa kan vridas, dimras och förstås slås av/på för att lysa upp omgivningen på olika sätt.

På utsidan krävs det en viss detaljkunskap om A8:an för att kunna upptäcka skillnaderna. LED-bakljusen har blivit plattare och stötfångaren bak har fått en annan design med två rombformade avgasrör (men S8 har en annan design). Några extra kromlister har Audi A8 fått, liksom svarta rutramar. Tolv olika exteriöra kulörer finns att välja mellan, varav fem är nya.

Till Audi A8 erbjuds i grunden fyra motorer, två bensin och två dieslar: 3,0 TFSI med 310 hk, V8-biturbon 4,0 TFSI på 435 hk, 3,0 TDI ”clean diesel” med 258 hk, samt V8-dieseln 4,2 TDI med 385 hk och hela 850 Nm.

Dessa fyra motorer kompletteras av Audi A8 L W12 quattro, den välkända W12-motorn med 6,3 liter och 500 hk. Förbrukningen har sänkts till 11,7 l/100 km och CO2-utsläppet på W12-motorn är nu 270 g/km, tack vare cylinderavstängning (från tolv till sex cylindrar).

 

 

Främst framtagen för den amerikanska marknaden finns också Audi A8 hybrid som kombinerar fyrcylindriga 2,0 TFSI med en elmotor – sammanlagda effekten är 245 hk och 480 Nm. Förbrukningen enligt EU-normen uppges till 6,3 l/100 km, men de som vill köra ännu snålare väljer nog hellre 3,0 TDI clean diesel med förbrukningen 5,9 l/100 km.

Snabbast är Audi S8 med biturbo-V8 på 520 hk, 0-100 km/h går på 4,2 sekunder. Snittförbrukningen anges till 10,1 l/100 km, även här arbetar cylinderavstängning för att sänka bränsletörsten vid mera måttliga effektuttag.

Publik premiär för uppgraderade Audi A8 blir det på Frankfurtsalongen, som öppnar i början av september. Försäljningen startar i september och de första bilarna väntas till Sverige i november. Mer information om Audi A8 finns i den svenska pressreleasen, som går att ladda hem som pdf-dokument genom att klicka på länken.

Annons
Annons
Rulla till toppen