Så många fastnar i fartkamerorna

Allt fler svenska bilister fälls för fortkörning – och nu vill Trafikverket sätta upp ännu fler "plåtpoliser", som blivit en kassako för staten.
Annons

Så många fastnar i fartkamerorna

ams undersöker fartkamerorna

Här är fartkamerorna som fångar flest

Sedan fartkamerorna dök upp längs de svenska vägarna har antalet bilförare som åker fast för fortkörning ökat rejält. Antalet fartkameror är nu omkring 1.100, men Trafikverket planerar att öka antalet fartkameror ordentligt de kommande åren. Fler kameror är alltså en av anledningarna till att fler fälls för fortkörning, men polisen har också blivit bättre på att bötfälla fler av de fortkörare som fångas av en kamera.

”Vi har fått stabilare system, men det mest avgörande är förbättrad bildkvalitet som gör det enklare att identifiera förarna”, sa Anders Drugge, chef för Rikspolisstyrelsens enhet för automatisk trafiksäkerhetskontroll till TT när vi skrev om att fler åker fast i kamerorna.

  • Planen: Minst 600 nya fartkameror

Nu planerar Trafikverket att sätta upp åtminstone 600 nya trafiksäkerhetskameror längs de svenska vägarna. Dessutom sänks hastighetsgränsen på tusentals mil av nuvarande 90-väg till 80 km/h.

Tanken är att bilisterna inte ska märka någon skillnad på några kilometer i timmen, men att chansen för att överleva vid en olycka ska öka.

  • En kassako för staten

Fartkamerorna är mycket effektiva eftersom de ofta ger stora intäkter till ett förhållandevis lågt pris. 2005 drog staten in 285 miljoner kronor på ordningsböter. 2009 var den siffran 671 miljoner. Det är en ökning på 145 procent.

Antalet böter från automatiska fartkameror har ökat från 5.274 år 2005 till 64.836 år 2010. Enligt Trafikverket sparar fartkamerorna mellan 15 och 20 liv per år i trafiken.

  • Män är överrepresenterade

Fyra av fem trafikbrott begås av män, enligt siffror från Rikspolisstyrelsen och Brottsförebyggande rådet. Den typiske trafikbrottslingen är en man mellan 18 och 24 år.

”En relativt liten grupp män står för en stor del av trafikbrotten”, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

När det gäller fortkörning i hastigheterna 20 till 50 km/h är 74 procent av de bötfällda män. I hastigheten 70–110 km/h är siffran hela 82 procent. Även när det gäller att inte använda bilbälte, att inte stanna vid ett övergångsställe, att inte stanna vid stopplikt och att köra mot rött ljus är åtminstone tre av fyra som fälls män.

Annons
Annons
Rulla till toppen