Mazda Miata eller Alfa Romeo Spider?

Mazda tar hjälp av Alfa Romeo för att utveckla nästa generation MX-5 Miata – men det blir ändå helt olika bilar. Första spionbilderna finns här!
Annons

Mazda Miata eller Alfa Romeo Spider?
Mazda och Alfa Romeo testar den nya sportbilen på Chryslers testcenter i Detroit, bland alla V8-motoriserade pickuper… Foto: SB Medien

Mazda har börjat utveckla en ny generation MX-5, eller Miata som den också kallas, tillsammans med Alfa Romeo. Den italienska motsvarigheten får heta Spider, och nu har vår spionfotograf fångat en testmula i USA.

Enligt brittiska Autocar ska de båda bilarna dela ungefär 40 procent av komponenterna, vilket är ovanligt lite. De flesta joint venture-projekt resulterar i att bilarna delar omkring 60 procent av delarna.

Men Mazda MX-5 och Alfa Romeo Spider får exempelvis helt olika motorer. Mazda satsar förstås stort på märkets Skyactiv-motorer utan turbo, och ska erbjuda nya MX-5 med en nyutvecklad 1,3- eller 1,6-litersmotor på 130 hästkrafter.

Alfa Romeo använder istället en 1,4-liters MultiAir-motor på 120 eller 170 hästkrafter. Eventuellt kan vi också få se en toppmodell av Spider med Alfa Romeos 1750-motor på över 200 hästkrafter.

Mazda Miata eller Alfa Romeo Spider?
Låt dig inte luras – axelavståndet på testbilen är längre än på dagens MX-5 Miata. Premiär för nykomlingen blir 2015.

Just den här testbilen kördes vid Chryslers teknikcenter i Auburn Hills, Michigan och ska vid en snabb anblick se ut som en vanlig Mazda Miata. Men här finns flera skillnader, bland annat det främre överhänget som ser något längre ut – kanske för att klara krockkraven för fotgängarskydd.

Sidoprofilen ger ett intryck av längre axelavstånd, längre motorhuv och ett kort avhugget bakparti. Men trots de större dimensionerna ska Mazda MX-5 inte lägga på sig någon vikt.

Den nya, gemensamma sportbilen ska byggas i Japan. Det ryktas om att Alfa Romeo Spider eventuellt kan byta namn till 2C när den lanseras 2015, för att passa in under den något större 4C.

Läs också: Alfa Romeo och Mazda ska bygga gemensam sportbil

Annons
Annons
Rulla till toppen