Meriva får ett lyft – men ny motor stoppas

Lilla familjebussen Opel Meriva får ett försiktigt ansiktslyft med delvis ny front och mer krom. Men viktigaste förbättringen är att gamla 1,7-liters dieseln är utbytt mot den moderna och betydligt snålare dieselfyran 1,6 CDTI – som dessutom ger mer effekt. Tyvärr har Opel Sverige bestämt sig för att inte ta in denna nya dieselmotor.
Annons

 

Tiden går fort när man har roligt och nu är det faktiskt ”halvtid” för Opel Meriva, den lilla familjetransportören med de bakvända och samtidigt smarta bakdörrarna. Det var sommaren 2010 som Opel Meriva öppnade sin famn för svenska kunder och den skulle på hösten följas av ”storebror” Opel Zafira.

Som årsmodell 2014 får Opel Meriva ett ansiktslyft med ny design på strålkastarna, annorlunda grill och mer krom runt dimljusen i de nedre hörnen. Meriva får varselljus med lysdioder som tillval, LED-teknik även i bakljusen och nya 18-tumsfälgar som nytt tillval.

Viktigare för Opel Meriva är dock att gamla 1,7-liters dieseln byts ut mot GM:s moderna 1,6 CDTI som ger 136 hk och 320 Nm. Förbrukningen enligt EU-cykeln för nya dieseln anges till 4,4 l/100 km, med CO2-utsläppet 116 g/km.

Nya 1,6 CDTI-motorn uppfyller dessutom den strängare avgasnormen EU6. Det nya dieselalternativet är cirka tio procent snålare och ändå starkare än gamla 1,7-liters motorn som gav 130 hk och 300 Nm (i Sverige 110 hk). 0-100 km/h med nya 1,6 CDTI uppges gå nästan en sekund snabbare än med gamla motorn, 9,1 sekunder (mot tidigare 9,9 sekunder).

De som nu sitter och klappar händerna över nya 1,6 CDTI lär bli grymt besvikna när de går till de svenska Opelhandlarna, där finns nämligen inte detta alternativ. Opel Sverige har bestämt sig för att inte ta in 1,6 CDTI, det finns helt enkelt ingen efterfrågan på starkare dieselmotorer i det här segmentet.

Förutom detta erbjuder Opel två bensinfyror på 1,4 liter – Turbo Ecotec – som ger antingen 120 eller 140 hk, båda med turbohjälp. Opel Meriva har i Europa en 1,4-litersmotor utan turbo som ger 100 hk, men inte heller den är aktuell i Sverige. Båda bensinmotorerna – även om de låter välbekanta – är uppgraderade för att klara nya EU6-avgasnormen. Svenska priser har vi sökt efter men inte fått ännu.

Annons
Annons
Rulla till toppen