Så låter Renault Clio RS – eller Nissan GT-R?

Hur låter egentligen en bil som har högtalarmotorljud från en annan modell? Eller till och med från en annan biltillverkare? Clio RS kan spela upp motorljud från bland annat en Nissan GT-R eller en Farmor Anka-bil. Så här låter det!
Annons

Vi är inne i en tid då maskinerna inte bara underlättar vår vardag, utan även får oss att tro att den faktiskt är bättre än vad den är. Vi har lärt oss att älska maffiga motorljud från mustiga maskiner, men den nya tidens motorer är små och tysta. För att behålla hörselsinnets njutningsfulla stimulans med de små spisarna gör det elektroniska motorljudet allt större entré.

I den här filmen ondgör jag mig över det artificiella ljudet i BMW M135i. Varför ska man dämpa ljudet från en av världens finaste motorer, så mycket att man måste omvandla insugets ljudvågor till elektriska signaler innan de återskapas i stereons högtalare? Men det som dånar i högtalarna på M135i är ju i alla fall bilens egen motor.

Renault har tagit nästa steg med Clio RS där du kan välja vilket motorljud du vill ha. Du kan till och med få bilen att låta som en hoj, eller någon konstig Farmor Anka-bil. Mer ploj än så blir det knappats. Inte ens Renault själva kan ta det på allvar.

Funktionen är kanske kul att visa polarna i fem minuter, men sedan glömmer du bort den och vill bara njuta av den underbara körupplevelse som Clio RS levererar. Filmen avslutar vi dessutom med vår egen layoutare Oscars Clio Sport. Den har visserligen inte originalavgassystem, men den låter så gött att varje gång Oscar startar sin bil så lägger hela redaktionen bud på att få köpa den.

Men hur står sig nya Clio RS mot rivalerna Fiesta ST och 208 GTI? Och har gamla Polo GTI över huvud taget någon chans mot nykomlingarna? Du som är prenumerant kan läsa testet gratis här. Ni andra är välkomna att investera en högst blygsam peng i att få svar på frågorna.

Läs också: Vi testar Renault Clio RS mot tre utmanare

Annons
Annons
Rulla till toppen