”Super-Swede” får nytt toppjobb i Ryssland

Det ser ut som om Bo Andersson byter vd-jobb i Ryssland, från nuvarande GAZ till konkurrenten AvtoVAZ. Bo Andersson tog över rodret hos GAZ 2009 och genomförde en tuff reformation som dock lett företaget till vinst igen – ska det bli lika hårda bandage hos AvtoVAZ?
Annons

Det ser ut som om Bo Andersson byter vd-stol i Ryssland, från GAZ till AvtoVAZ. I så fall blir han den första ”icke-ryssen” som leder landets största biltillverkare. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Bo Andersson är bilindustrins högst uppsatte svensk, men det kanske gått många förbi då han sedan 2009 varit vd för ryska fordonstillverkaren GAZ. Tidigare arbetade Bo Andersson hos Saab Automobile, gjorde karriär inom GM och var under de sista åren global inköpschef med ansvar för en årlig budget på över 100 miljarder dollar. En maktposition som inom amerikansk bilindustri gav Bo Andersson smeknamnet ”Super-Swede”.

Namnet GAZ är förmodligen rätt obekant men det borde inte vara det eftersom fabriksområdet är bilindustrins näst största och täcker tre miljoner kvadratmeter. Bo Anderssons första åtgärd hos GAZ vara att sparka 45.000 anställda och därmed halvera arbetsstyrkan, något som han skämtsamt brukar beskriva som ”jag blev Rysslands mest hatade man”.

Men uppryckningen gav resultat och Bo Andersson landade flera stora avtal med VW Group, GM och Mercedes för tillverkning hos GAZ i Nizjnij Novgorod. GAZ har en mycket stark position som tillverkare av kommersiella fordon och har blivit en av Rysslands största producenter av personbilar via den legotillverkning man gör åt Volkswagen och Skoda, samt även GM.

Bo Anderssons insats hos GAZ har inte gått obemärkt förbi och nu verkar det som om han är på väg att byta vd-jobb i Ryssland. Under torsdagen meddelade styrelsen för AvtoVAZ att man föreslår Bo Andersson som ny vd efter nuvarande chefen Igor Komarov som fått nytt jobb inom rymdindustrin.

Under Igor Komarov har AvtoVAZ moderniserats, inte minst med hjälp av Renault/Nissan som köpte 25 procent av företaget 2008 och sedan förra sommaren helt tagit över kontrollen av AvtoVAZ. Styrelseordförande i AvtoVAZ är Carlos Ghosn, koncernchef i Renault/Nissan. Hos AvtoVAZ hittar vi även en annan ”svenskbekant”, chefsdesignern Steve Mattin som tidigare jobbade för Volvo PV.

   

Annons
Annons
Rulla till toppen