Volkswagen Cross Up – fräck nog för dig?

Nya Volkswagen Cross Up är lite högre och lite fräckare än vanliga Up – men det finns en detalj som Volkswagen inte riktigt tänkt igenom.
Annons

Volkswagen Cross Up – fräck nog för dig?
Volkswagen Cross Up är en 15 millimeter högre version av vanliga Up. Den trecylindriga motorn med 75 hästar tuffar på bra, men så har den också bara 996 kilo att släpa på.

Provkörd: Volkswagen Cross Up

Motor och växellåda
R3, 75 hk vid 6.200 r/min, 95 Nm vid 3.000 r/min. 5-växlad manuell, framhjulsdrift.

Mått och vikt
Längd/bredd/höjd 3.563/1.649/1.516 mm, axelavstånd 2.420 mm, tjänstevikt 996 kg.

Prestanda
0–100 km/h 14,2 sek, toppfart 167 km/h, ECE-förbrukning 4,7 l/100 km.

Pris142.900:–

Volkswagen fick till en riktig fullträff med citybilen Up. Den vann överlägset när vi testade mot tre andra småbilar och vid lanseringen stod det klart att Volkswagen planerade fler varianter på Up-temat.

Därför kommer nu Cross Up. Volkswagen har redan nu flera andra Crossmodeller, som Polo och Caddy, och Up får samma attribut: högre markfrigång och plastpaneler på sidorna. Men någon fyrhjulsdrift är det inte tal om.

Volkswagen Cross Up är 15 millimeter högre än vanliga Up. Det gör inte bilen till någon terrängmästare men insteget blir enklare. Utrymmena är fantastiskt bra och Cross Up ger verkligen ingen småbilskänsla trots kompakta yttermått.

Utrustningen är samma som i High Up, vilket bland annat innebär autobroms, navigationssystem, färgad instrumentbräda och läderklädd ratt. Objektivt är bilen knappast bättre än vanliga Up, men kanske känns den lite tuffare i stadsdjungeln.

Volkswagen Cross Up – fräck nog för dig?
Ge dig inte på några större terrängutmaningar – Cross Up är upphöjd, men den har inte fyrhjulsdrift, utan trivs bäst i stadstrafik. Crossmodellerna ska enligt Volkswagen bjuda på ”kraftfull design och tuffa livsstilsattribut”.

Merpriset mot en vanlig Up är 12.000 kronor. Det är ganska mycket pengar för 15 millimeter högre markfrigång. Söker du en fyrhjulsdriven småbil finns Suzuki Swift 4X4, eller roliga Fiat Panda 4X4.

Volkswagen High Up är fortfarande det förnuftiga valet, men Cross Up kanske är helt rätt om grannen redan har en vanlig Up?

Text: Michael Harnischfeger/auto motor und sport

Läs också: Volkswagen e-Golf och e-Up är här på riktigt

Annons
Annons
Rulla till toppen