Volkswagens nya ansikte avslöjat

Hög tid att förnya designspråket, anser Volkswagen som med början nästa år ska införa bland annat ett nytt ”ansikte” på bilmodellerna. Nu avslöjas det att vi redan fått ett smakprov på VW:s nya design.
Annons

Volkswagens nya ansikte avslöjat
Golf Sportsvan visades som ett ”koncept” på Frankfurtsalongen men vi kan anta att detta är mycket nära den seriemässiga versionen som ska lanseras nästa år. Den här fronten ska vi få se överförd på alla VW:s modeller i framtiden. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Något av det svåraste en designer kan göra är att skapa en bilmodell som gillas av alla. En sportbil är enklare att skapa med sina dramatiska linjer som ska spegla ”de dynamiska egenskaperna” – och den designen behöver inte nödvändigtvis gillas av alla. Men en vanlig, präktig familjetransportör är mycket svårare att få till då den inte får sticka ut allt för mycket men ändå måste upplevas som attraktiv och kompetent.

Problemet ”attraktiv men inte sticka ut” är den uppgift som VW Groups chefsdesigner Walter de Silva brottas med. Walter de Silva kom till Volkswagen i februari 2007, efter att varit hos Audi sedan 2002, och första brandkårsutryckningen blev att ändra på fronten av Golf VI. Fronten på VW:s modeller ansågs på den tiden vara allt för lik Audi och Walter de Silva återinförde de horisontella linjerna som varit karakteristiskt på tidigare Golf-generationer.

Nuvarande Golf VII har Walter de Silva fått påverka från början och här hittar vi skarpare linjer, men fortfarande i en diskret förpackning som inte ska reta upp någon.

Brittiska tidningen Autocar citerar interna källor inom Volkswagen som berättar att man nu är redo att ta nästa steg i designutvecklingen. Som väntat blir det mer evolution än revolution och utan att vi vetat om det har vi redan fått ett smakprov – VW Golf Sportsvan Concept, som premiärvisades på Frankfurtsalongen.

Seriemodellen får ett nytt namn (tydligen utan varken Golf eller Sportsvan) och ska lanseras under 2014. Som vi kan se på bilderna från Frankfurt blir Volkswagens horisontella grill smalare och något spetsigare med mindre strålkastare. Grillen löper hela vägen ut till strålkastarna med en jämnare övergång, ganska likt fronten på VW CC (Passat) facelift inför årsmodell 2012. Fler förändringar är att vänta, enligt Autocar, och de ska stegvis införas i takt med att de nya modellerna lanseras.

 

Källa: Autocar, ”Volkswagen readies new design language”

Volkswagens nya ansikte avslöjat
Golf Sportsvan Concept visar Volkswagens nya ”ansikte” och som vi ser blir det inga dramatiska förändringar, jämfört med nuvarande modeller. Lite smalare och spetsigare linjer. Ganska likt fronten på VW CC (Passat) facelift inför årsmodell 2012. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

   

Annons
Annons
Rulla till toppen