Äntligen officiell: nya Subaru WRX

Äntligen har Subaru presenterat rallyikonen WRX i sin nya skepnad. Receptet är välkänt: 2,0-liters turboboxer med 272 hästar och fyrhjulsdrift med aktiv momentstyrning. Men saknas det inte en stor vinge där bak?
Annons

 

Nya generationen Subaru WRX, baserad på nya Impreza, är äntligen färdig att presenteras. Premiärvisningen skedde på Los Angeles Auto Show och i filmrutan ovan ser ni hur det gick till.

Den nya Subaru WRX har senaste, direktinsprutade 2,0-liters boxermotorn som fått namnet ”DIT”. Trots att den är en halv liter mindre än föregångaren ger den nya turbomotorn 272 hk vid 5.600 rpm och 350 Nm mellan 2.000–5.200 rpm.

Den nya boxern är för första gången kopplad till en manuell, sexväxlad låda men Subaru erbjuder också den steglösa Lineartronic-automat till WRX. Automatlådan har flera körprogram och med ”SI-Drive” läget skapas åtta virtuella steg i lådan.

Fyrhjulsdrift är förstås standard i Subaru WRX och kraften fördelar sig med hjälp av aktiv momentstyrning som ska minska understyrningstendenserna. 17-tumsfälgar är standard, liksom LED-lampor till de flesta ljuspunkterna fram och bak – inklusive halvljusbilden. Styrservot är numera elektriskt. Prestandasiffror och förbrukning får vi vänta på.

Nya WRX grundar sig på nya generationen Subaru Impreza, som vi provkörde i våras (klicka på länken för att läsa) men WRX skiljer sig ändå en hel del. Enligt Subaru är 80 procent av de yttre karossdelarna unika för WRX, jämfört med Impreza. Yttermåtten är 4.595 millimeter i längd, 1.795 i bredd och höjden är 1.475 millimeter.

Axelavståndet är 2.650 millimeter och jämfört med föregående generation Subaru WRX är det en förlängning med 25 millimeter. Längre hjulbas ger bätttre innerutrymmen, baksätet har till exempel blivit rymligare med fem centimeter extra benutrymme. Vindrutan har större lutning och A-stolparna är framflyttade två decimeter.

De spionbilder som cirkulerat på WRX visar en rejält tilltagen bakvinge och den återfinner vi inte på WRX. Sannolikt är det den kommande, vassare WRX STI som spionfotograferna fångat. Hos WRX STI lär vi få en effekthöjning över 300 hk och ett sportigare chassi.

 

   

Annons
Annons
Rulla till toppen