Euro NCAP: Oväntad miss av BMW i3

Elva nya bilmodeller är krocktestade av Euro NCAP. Som vanligt blev det toppbetyget fem stjärnor för flertalet men elbilen BMW i3 presterade oväntat dåligt hos Euro NCAP. Bland de som fick fem stjärnor ingick Peugeot 308, Mazda 3, Maserati Ghibli, Infiniti Q50, Ford Tourneo Connect och Mitsubishi Outlander PHEV.
Annons

 

Sedan ett par år är toppbetyget fem stjärnor så vanligt hos Euro NCAP att en bilmodell som inte får detta betyg framstår som ovanlig. Fyra stjärnor blir lite av ett misslyckande och tre stjärnor är en ren katastrof.

I den senaste omgången av krocktester från Euro NCAP ingår elva bilmodeller och av dessa får sex stycken toppbetyget fem stjärnor: Peugeot 308, Mazda 3, Maserati Ghibli, Infiniti Q50, Ford Tourneo Connect och Mitsubishi Outlander PHEV.

Fyra stjärnor tilldelades övriga fem bilar: Nissan Note, Mercedes Citan Kombi, Ford EcoSport, Volkswagen T5 och BMW i3. För Mercedes Citan – som egentligen grundar sig på Renault Kangoo – var det en uppryckning då man vid ett test i våras endast fick tre stjärnor av Euro NCAP.

Elbilen BMW i3 har en självbärande kaross tillverkade i kolfiberförstärkt epoxiplast, en ännu så länge väldigt ovanlig konstruktion och det är första gången Euro NCAP krocktestar en bilmodell med den här tekniken.

Vid frontalkrock uppvisade BMW i3 goda resultat, liksom vid krock med sidobarriär. Men när Euro NCAP sidokrockade med stolpe blev skaderisken för bålen (bröstområdet) stor. Euro NCAP var också missnöjda med skyddet mot pisksnärtskador på BMW i3, det skyddet betecknades som ”marginellt”.

Totalbetyget i detalj för BMW i3 blev 31 poäng, vilket inte är långt från femstjärnig nivå men nära skjuter ingen hare.

Att BMW inte lyckats få till ett bra skydd mot pisksnärtskador på en modern bil som i3 är ett misslyckande. Eller flopp, om man så vill. Frågan är om BMW accepterar krockresultatet eller om man går tillbaka till ritbordet för att förbättra säkerheten vid påkörning bakifrån. Övriga resultat går att studera i detalj hos Euro NCAP, eller klicka på modellnamnen ovan.

 

Krockresultat Euro NCAP, svenska hemsidan (klicka på länken för att läsa mer)



Annons
Annons
Rulla till toppen