USA:s nya älskling i öldräkt

Nu alldeles snart, nämligen på Detroit-mässan i januari visar Ford upp nästa generations F-150. Och den ska vara byggd till stora delar av aluminium, ett material som är vanligt i många europeiska bilar. Men vad kommer det att ha för effekter, och vill den amerikanske pickupköparen ha en bil som är byggd i samma material som hans ölburkar?
Annons

USA:s nya älskling i öldräkt
Kommande Ford F-150 kommer att vara 350 kg lättare tack vare mycket användning av aluminium.

Amerikanerna älskar sina pickuper, och då framförallt käpphästen Ford F-150. Vi i Sverige gillar stora bilar med våra V70 och Passater, om man jämför med exempelvis Italien, men i USA anses en Ford F-150 vara lagom för en familjs transportbehov.

Ford har tagit ett stort steg mot sänkt förbrukning genom att utveckla en ny V6-motor som ska komma att ersätta den klassiska V8-motorn. Men det räcker inte på långa vägar utan utsläppsmålen är fortfarande långt borta. Därmed är det ett stort steg att den mest sålda bilmodellen i USA numera kommer att byggas till stor del utav aluminium för att bli lättare och snålare.

Man vad gör några kg på en bil tänker du då kanske? Och visst, viktskillnaden per bil är kanske inte revolutionerande, men om du tänker på hur många F-150 det rullar i USA så kan det innebära stora förbättringar.

I samband med lanseringen av Golf VII gjorde Volkswagen ett stort nummer av att bilen var bantad med 100 kg. Ett stordåd i sig, men effekterna av det är kanske mer imponerande än vad du tror. Enligt Volkswagens uträkningar, baserade på att de bygger 700 000 Golfar om året, plockar de bort 280 ton från våra vägar per år. De sparar också 31,5 miljoner liter bränsle och besparar luften på 119 000 ton koldioxidutsläpp per år.

Eftersom Ford säljer 750 000 F-seriebilar endast i USA per år, och att försäljningen i övriga världen ökar, så är det en betydande utsläppsminskning vi talar om. Den nya generationen ska bli upp till 350 kg lättare än den utgående modellen. Tillsammans med 2,7-litersmotorn och den nya tioväxlade automatlådan är förbrukningen snart på en nivå så att till och med européer skulle kunna köpa sig en F-150.

Annons
Annons
Rulla till toppen