Biltjuvarnas nya favorit – ökar 360 procent

Ligorna blir allt smartare och använder avancerad teknik för att köra iväg med bilen utan att du märker något. Ett bilmärke är särskilt utsatt – och det är varken BMW eller Mercedes.
Annons

Biltjuvarnas nya favorit – ökar 360 procent
Range Rover har blivit populär bland biltjuvarna. Bara under en vecka i november stals tio exemplar.

Populärast bland biltjuvarna

Så här mycket har antalet efterlysta bilar ökat 2013 jämfört med 2012.

Range Rover: +360%
BMW X5/X6: +25%
Audi: +41%
Mercedes transport: +109%
Volkswagen transport: +45%
Toyota RAV4: +112%
Lexus: +109%

Källa: Larmtjänst

Nu nöjer sig inte längre biltjuvarna med att bryta sig in i bilen med kofot och sno bilstereon. Ligorna använder nyckelklonare och störsändare för att komma över din bil. I många fall återfinns inte bilen, utan den försvinner utomlands.

Stölderna av Range Rover ökade mest under 2013, enligt en sammanställning som Larmtjänst gjort. Bara under en vecka i november stals tio Range Rover-bilar. Under hela året efterlystes 58 Range Rover – en ökning med 360 procent jämfört med 2012. Bara tio bilar har återfunnits.

”Att så få bilar har anträffats tyder på att de har försvunnit utomlands och mycket troligt rör det sig om organiserade stöldligor”, säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

I övrigt är de ”gamla favoriterna” BMW X5 och X6 kvar på listan. Båda ökade med 25 procent jämfört med 2012. Även Audi ökar bland biltjuvarna (med 41 procent), liksom Lexus.

Men det är inte bara lyxiga suvar som lockar biltjuvar. 36 ägare till Toyota RAV4 har efterlyst sin bil, framför allt i Stockholm och södra Sverige. Även transportbilar är populära: främst Mercedes Sprinter och Vito samt Volkswagen Caravelle, Transporter och Crafter.

   

Annons
Annons
Rulla till toppen